ACTUALITATE 3 iunie 2014

Urşii, pericol pentru gospodăriile din Tuşnad Băi

de Covasna Media | 1567 vizualizări

Mai mulţi urşi fac ravagii prin staţiunea Tuşnad Băi. Cel puţin asta spun localnicii care de câteva zile fac plângeri la primărie, pe motiv că animalele le atacă ograda. Oamenii de acolo spun că în ultimele zile două ursoaice cu pui se plimbă prin zonă şi pot deveni agresive, pentru că sunt în căutare de hrană. Reprezentanţii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului au şi luat primele măsuri: vor reloca animalele într-o altă zonă, în cel mult 30 de zile.

Szőcs József povesteşte cu groază cum a văzut aseară doi urşi care se plimbau nestingheriţi prin curtea sa. Nu e prima oară când se întâmplă, mai ales că anul trecut urşii i-au omorât toate păsările, iar de atunci nu mai ţine niciun animal în curte. Ba mai mult, şi-a montat şi un gard înalt de aproape doi metri. Dar, în zadar.

ursi-masa

Azi noapte pe la ora două m-am trezit la un zgomot mare, când am ieşit, am văzut doi urşi. Erau în curtea mea, povesteşte Szőcs Jozsef.

Unii localnici şi-au împrejmuit curţile şi grădinile cu fire electrice, dar chiar şi aşa, urşii dau în continuare târcoale prin sat. Îngrijoraţi sunt şi hotelierii care se tem pentru turişti. Mai ales că mulţi preferă să se plimbe seara prin staţiune.

Noi am făcut o adresă către primăria oraşului Băile Tuşnad şi aşteptăm să se rezolve cât mai urgent, afirmă Ancuţa Pop – reprezentant hotel.

În pădurile din Harghita trăiesc între 900 şi 1.000 de urşi. Şi pentru că sunt atât de mulţi, se întâmplă des şi accidente. Luni, un urs a fost lovit de un tren şi a murit pe loc.

Aici este cel mai apropiat loc între munţii Bodoc şi munţii Harghitei şi aici în permanenţă, fiind şi zonă de pădure am avut probleme cu urşii, spune Albert Tibor – primarul din Tuşnad Băi

În doar câteva zile, la primărie au fost depuse opt plângeri de la oamenii din zonă. Astfel că în următoarea lună autorităţile vor lua primele măsuri.

Noi am primit o derogare de la Ministerul Mediului pe care am solicitat-o ca să relocăm doi urşi de la Tuşnad, urşi problemă. Acum îi ţinem sub observaţie, monitorizăm situaţia şi când o să fie lucrurile clare o să fie capturaţi şi o sa fie duşi pe un alt fond de vânătoare mai îndepărtat, declară Both Attila – director APM Harghita.

Şi în anii trecuţi urşii au provocat daune majore în satele din judeţele Harghita şi Covasna. De cele mai multe ori oamenii au cerut despăgubiri de la Ministerul Mediului, dar mulţi spun că banii primiţi nu acoperă pagubele făcute de sălbăticiuni.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Anunţ public

Acum 18 ore, 22 minute

Anunţ public

Acum 18 ore, 23 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.