ACTUALITATE 12 iunie 2020

Urs rănit ușor de o mașină, aproape de intrarea în satul Brădet

de Iulia Drăghici - Taraș | 2880 vizualizări

Numai miercuri au fost raportate cinci atacuri pe raza județului Covasna 

Un urs ieșit pe carosabil a fost lovit ușor miercuri de o mașină care circula pe DN10. Incidentul s-a petrecut aproape de intrarea în satul Brădet din Întorsura Buzăului. Evenimentul rutier a fost anunțat prin 112, însă până la venirea echipajelor, animalul a plecat în pădure. Acesta nu este însă singurul caz care are la bază „conflictul” om – urs înregistrat în ultimele zile.  

În cazul de la Brădet, apelul către 112, prin care au fost alertați polițiștii din Întorsura Buzăului, s-a făcut în jurul orelor 19:00. 

Apelul a informat faptul că pe DN10, la intrarea în localitatea Brădet, un conducător auto a reușit să evite o coliziune directă cu un pui de urs. Colegii mei s-au deplasat imediat la fața locului, ocazie cu care au constatat că un conducător al unei autoutilitare a atins foarte ușor un exemplar, un pui de urs, în timp ce se deplasa cu autovehiculul. În urma evenimentului nu au existat pagube materiale la autoturism și între timp animalul a fugit în pădure”, ne-a declarat  purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe. 

Că incidentul a fost unul minor a confirmat și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. 

„Nu au fost pagube la mașină, iar ursul s-a ridicat și a fugit în pădure. (...) Omul a fost de bună-credință, s-a oprit, a sunat la 112, dar între timp ursul s-a ridicat și a plecat”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. 

Cinci atacuri într-o singură zi, în mai multe localități

Potrivit acestuia, întâlnirile dintre om și urs sunt din nou la ordinea zilei în această perioadă. De exemplu, în ultimele zile, un alt urs a făcut probleme în zona Crasna din Sita Buzăului.  

„În zona Crasna au fost vreo două atacuri nopțile trecute, au omorât niște oi, niște miei și a rupt un gard. Să vedem dacă mai apare. (...) Dacă o să mai fie atacuri, Ocolul Silvic trebuie să ceară punct de vedere și derogare de împușcare de la Minister”, a mai spus Gheorghe Neagu. 

Și alte localități se confruntă cu probleme din cauza urșilor, care vin foarte des în gospodării. Cele mai afectate în ultima perioadă au fost Zăbala, Bățanii ( cu atacuri la cai), Zagon, Ojdula sau Cernat. 

La Zăbala sunt „specializați” pe păsări și iepuri, Cernat – păsări, Ojdula – păsări, partea de nord a județului, înspre Baraolt, sunt cu animalele mari, bovine. Nu am făcut încă o comparație cu ce a fost anul trecut, dar ieri de exemplu am avut cinci atacuri. La Ojdula, Sita Buzăului, Zăbala, Cernat și Aita Seacă”, ne-a declarat directorul APM Covasna. 

Și joi, locuitorii orașului Covasna au primit mesaj de avertizare prin serviciul RO-Alert prin care erau anunțați de prezența unui urs la baza pârtiei de schi și să evite zona, pentru că animalul este periculos. 

Autoritățile spun și că oamenii care rămân cu pagube în urma atacurilor sălbăticiunilor protejate prin lege trebuie să se adreseze primăriilor, care trebuie să convoace Comisiile de Evaluare a Pagubelor. Acestea vor întocmi dosare ce vor ajunge la Garda Forestieră, care va emite deciziile de plată și în final, acestea vor fi transmise la Ministerul Mediului. 

Este de menționat totuși că nu există certitudini cu privire la termenele în care se vor vira banii. 

În ultimii ani, întâlnirile dintre om și urs au fost tot mai frecvente. Autoritățile spun că motivul este dat de numărul mare al sălbăticiunilor, care s-au înmulțit foarte mult, de când a fost interzisă vânătoarea. 

În același timp, organizațiile pentru protecția mediului și animalelor spun că este necesară o numărătoare cât mai exactă a exemplarelor de urs și de asemenea este nevoie de un program care să ajute la diminuarea conflictelor, care să cuprindă și fonduri pentru achiziționarea de garduri electrice și alte asemenea. 

Sursă foto: Facebook/ Dragomir Cornel. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.