ACTUALITATE 2 octombrie 2020

Unire între localitățile județului Covasna, pentru un proiect de 100 de milioane de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 2527 vizualizări

Localitățile Belin, Bixad, Boroșneu Mare, Cernat, Comandău, Estelnic, Lemnia, Micfalău și Poian ar putea adera la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „AQUACOV”. Joi, Consiliul Județean Covasna a oferit vicepreședintelui încă în funcție Henning László-János, reprezentantul județului Covasna în Adunarea Generală a Asociaţiei, mandatul să voteze în favoarea acestor aderări. 

Proiectul se referă la acordarea unui mandat special reprezentantului județului Covasna în Asociația Aquacov de a cuprinde comunele Belin, Bixad, Boroșneu Mare, Cernat, Comandău, Estelnic, Lemnia, Micfalău și Poian. Cu aceste comune va fi totalitatea unităților administrativ-teritoriale în asociația noastră intercomunitară Aquacov, care, la rândul său, participă la un proiect european de investiții mari, un proiect POIM, de peste 100 de milioane de euro, despre care am discutat de mai multe ori. Ultima dată chiar am modificat masterplanul acestui proiect, care vizează, în primul și în primul rând, sisteme de apă și ape uzate în mediul rural”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în cadrul ședinței difuzate online. 

În referatul de aprobare cu privire la acordarea unui mandat special reprezentantului județului Covasna în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „AQUACOV”  se arată că „în cursul lunii septembrie 2019, operatorul regional de apă și apă uzată – Gospodăria Comunală S.A a emis ordinul de începere pentru pregătirea documentației aferente noului proiect regional în domeniul extinderii și reabilitării sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare din județul Covasna. Noul proiect regional se va depune pentru finanțare la Ministerul Fondurilor Europene, în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM). Consorțiul care pregătește documentația pentru proiect, are obligația să finalizeze aplicația de finanțare și toate documentele care se anexează la aceasta până la sfârșitul lunii decembrie 2020. Aplicația de finanțare trebuie să conțină Analiza instituțională, care trebuie să demonstreze că este asigurat cadrul instituțional adecvat pentru implementarea proiectului, iar, pentru constituirea cadrului instituțional trebuie depuse anumite dovezi, printre care și verificarea/revizuirea statutului și actului constitutiv al asociației pentru asigurarea conformității cu Hotărârea Guvernului nr. 855/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Toate unitățile administrativ-teritoriale care vor beneficia de investițiile proiectului trebuie să fie membri al ADI AQUACOV și să adopte hotărâri cu privire la delegarea gestiunii serviciului de apă și canalizare către operatorul regional, până la sfârșitul anului 2020.

Cele 9 unități administrativ-teritoriale care urmează să adere la asociație sunt cuprinse cu investiții în cadrul noului proiect regional”. 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „AQUACOV” s-a constituit în scopul reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă și canalizare pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, mai arată documentele aprobate de CJ Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.