ACTUALITATE 13 iulie 2022

Un trotuar recent asfaltat din Covasna riscă să piardă garanția constructorului din pricina parcărilor direct pe acesta

de Diana Pantelimon | 1423 vizualizări

„Trebuie să conștientizăm că interesul nostru se oprește acolo unde invadăm interesul celorlalți!“

Pe trotuarul străzii Mihai Eminescu din orașul Covasna, prospăt refăcut și finalizat de câteva zile, s-au observat mai multe autoturisme parcate, care obstrucționează circulația pietonilor, a mamelor cu copii în cărucioare sau a persoanelor cu dizabilități. Autoritățile trag un semnal de alarmă cetățenilor covăsneni.

„Stimați cetățeni! Consiliul local și primăria au finalizat lucrările de reabilitare a trotuarului din Str. M. Eminescu (partea dreaptă, sens de urcare). Spațiul pietonal a fost reconstruit, zonele verzi amenajate și înierbate. Pentru această intervenție am alocat o sumă importantă de bani din bugetul orașului – din impozitele și taxele covăsnenilor –, tocmai pentru a ridica nivelul confortului și siguranței pietonilor și ameliorarea esteticii urbane a zonei. Constatăm însă că lucrarea nici nu a fost bine terminată, mulți proprietari de autoturisme continuă să își parcheze mașinile exact pe trotuarul recent asfaltat, obstrucționând – nu arareori în totalitate – posibilitățile de deplasare a pietonilor (printre ei copii, persoane în vârstă, cu dizabilități, mămici cu cărucioare, etc., aceștia reclamându-ne deja greutățile întâmpinate). De asemenea, se parchează fără menajamente și în spațiile verzi, pregătite și înierbate în cadrul proiectului. Pentru aceste motive, antreprenorul ne-a atenționat asupra refuzării garanției de bună execuție, în condițiile în care suprafețele construite nu sunt utilizate potrivit destinației lor! De altfel, fenomenul se manifestă – din păcate - și în cazul altor locații din oraș! Personal, nu sunt adeptul aplicării sancțiunilor contravenționale. Vreau să cred că noi, covăsnenii, avem capacitatea de a înțelege că infrastructura urbană existentă, ori nou creată – din banii noștri, ai tuturor –, trebuie ocrotită și folosită în mod potrivit. Nicidecum ocupată, expropriată cu gândul doar la rezolvarea propriei probleme, cu ignorarea drepturilor și intereselor legitime ale celor de lângă noi. Așadar, să avem grijă de copiii, de semenii noștri și de bunurile comunității! Vă mulțumesc pentru înțelegere și conformare“, a transmis pe pagina sa oficială de Facebook primarul orașului Covasna, Gyerő József.

„Ne-am dat interesul și este o intervenție a noastră, din bugetul local, pentru a avea un trotuar circulabil până în Valea Zânelor, până la Spitalul de Cardiologie. Din păcate, vedem aceeași abordare a oamenilor în care își lasă mașinile blocând total accesul. Mi s-au plâns inclusiv voineșteni, mămici cu copii în cărucior, persoane cu dizabilități sau oameni vârstnici, că trebuie efectiv să coboare în drum. Și sunt zone unde sunt curbe cu vizibilitate redusă, zone foarte, foarte periculoase. Se parchează inclusiv pe spațiile verzi, sau propuse pentru a fi „verzi“, căci n-o să mai fie verde, n-are cum să fie. Abia s-a pus sămânța de iarbă, dacă treci de câteva ori cu mașina, nu mai iese acolo nimic. Și acum vine constructorul, care zice că, dacă așa prezervăm aceste intervenții, refuză să ne mai dea garanție și o să facă poze, în caz că se ajunge la judecată. Pentru că nu este proiectat trotuarul pentru a susține autovehicule, unii mai parchează și cu mașini de tonaj mai mare. Din păcate, asta este durerea mea. Ar trebui să respectăm banul public, nu neapărat pe primar, eu nici măcar nu stau acolo, dar cel care plătește ca și tine impozite și taxe vrea să se deplaseze din punctul A în punctul B în condiții normale. Primăria și-a făcut treaba, și tu îți lași mașina în interesul tău și nu te interesează interesul celuilalt. Dar poate că o să înțeleagă oamenii, dacă nu, începem cu amenzile. O să intervină și poliția locală și națională și să meargă să dea amenzi. Desigur, nu sunt absurd, să se parcheze, nici o problemă, și eu parchez în fața casei mele. Dar în momentul când văd că pietonul nu are pe unde să se deplaseze și pe ceilalți nu-i interesează, e deranjant. Pe trotuar, în condițiile în care cetățeanul nu se poate deplasa, nu poți să parchezi. Nici în orașele mari nu se parchează nelegal. Să-și introducă mașina în curte, să-și rezolve parcarea altundeva. Poate mai departe, și se deplasează 2 m sau 20 m, 200 m până acolo. Desigur că ne place să parcăm exact în dreptul porții, nicio problemă, se poate face asta, doar dacă tu, prin virtutea realizării propriului tău interes, nu lezezi interesul celorlalți. Nu că tu singur ți-ai rezolvat și alții 100 suferă.

Majoritatea sunt atenți, chiar în zona Voineștilor, de-a lungul drumului, foarte mulți și-au pus flori, probabil așa vor face și aici. Dar sunt anumite zone în care unii nu înțeleg că nu e bine. Nu sunt eu adeptul să tai cu sabia, să dăm amenzi. Cumva, trebuie să conștientizăm că interesul nostru se oprește acolo unde invadăm interesul celorlalți!“, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Gyerő József.

Gyerő József deține funcția de primar în urma alegerilor din 2016 și 2020. Recent, Covasna a câștigat proiecte prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“ în valoare totală de aproape 26 milioane lei.

Sursa foto: Facebook/Gyerő József

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.