ACTUALITATE 16 ianuarie 2017

Un întorsurean este campion la un concurs naţional de schi

de Iulia Drăghici - Taraș | 4987 vizualizări

Concursul naţional de schi „Cupa Bucuriile Zăpezii 2017”, organizat în perioada 13 – 15 ianuarie la Vatra Dornei, i-a adus două premii însemnate lui Eduard Andrei Muntean, de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului. Aflat pentru prima dată la o competiţie naţională, acesta a obţinut la categoria la care a concurat, băieţi 7 - 8 ani, atât locul I la Coborâre, cât şi locul II la Slalom Special.

Vestea acestui rezultat a venit ca o surpriză pentru toţi susţinătorii lui Andrei. Elev la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, acesta a început pregătirea pentru schi în toamna anului 2016 la un curs din cadrul Clubului Copiilor Întorsura Buzăului. Acum, după prima sa competiţie, se poate mândri cu titlul de campion naţional. Rezultatul obţinut, în raport cu timpul scurt de antrenament, este un semn că tocmai s-a descoperit un talent deosebit.Eduard Andrei Muntean (3)

„În toamnă am început cu pregătirea fizică, în care am învăţat poziţii de schi şi am făcut un pic de pregătire pentru musculatură. Când a venit zăpada, am fost la început aici în zonă, după care am descoperit că e mai convenabil să mergem pe pârtia de la Covasna. (...) La acest concurs mi-a plăcut cel mai mult că au participat doar copii din zonele montane, care au habar de schiuri. Aceasta e satisfacţia cea mai mare, că a fost o competiţie serioasă. (...) Ţinând cont că e prima dată când Andrei participă la un concurs şi în acelaşi timp primul an al meu când predau, nu pot să nu fiu extrem de fericită şi emoţionată. (...) Când l-au strigat şi ne-au spus că a luat locul I am fost surprinşi, dar extrem de fericiţi”, ne-a spus instructoarea de schi a lui Andrei, Florentina Floroianu.

Nici Andrei şi nici apropiaţii săi nu şi-au putut stăpâni lacrimile de bucurie la auzul veştii. „Chiar şi nouă ne-au dat lacrimile instant. Şi tatăl lui, care e un dur, a plâns. (...) L-am dat şi la baschet, la înot, la fotbal. Mai are o soră mai mare, de 11 ani şi i-am dat pe amândoi la schi. Sunt peste tot împreună şi am văzut că acest sport chiar le place. Nu ne aşteptam din prima la asemenea rezultate, dar asta înseamnă că se poate”, ne-a spus mama lui Andrei, Petruţa Muntean.

„Îmi place sportul. Nu pot să stau. Tot timpul trebuie să fac ceva. (...) Îmi place schiul pentru că e un sport foarte bun. Poţi să faci multe lucruri, dacă ştii să schiezi. Spre exemplu, ca să faci snowboard trebuie mai întâi să ştii să schiezi foarte bine. Ca să schiezi trebuie să te antrenezi. Fac şi acasă exerciţii fizice”, ne-a spus Andrei, care ne-a confirmat de asemenea că va da tot ce are mai bun şi la competiţiile viitoare.

„Vor veni concursuri mai grele” 

Cu toate că rezultatul obţinut în acest sfârşit de săptămână îi dă un plus de curaj şi încredere, cei apropiaţi îl îndeamnă pe Andrei Muntean să îşi păstreze modestia şi să muncească tot mai mult.

„Nu trebuie să îi intre în cap că este cel mai bun acum. Este foarte important să spună: eu pot mai mult de atât. Acum a avut noroc, a şi ascultat şi a dat tot ce a putut, dar vor veni concursuri şi mai grele. (...) Chiar aş fi bucuroasă dacă ar merge mai departe pe drumul sportului, dar depinde doar de el. Sportul te pregăteşte pentru viaţă”, spune Florentina Floroianu.

Potrivit acesteia, pentru a fi un bun schior, o persoană trebuie să aibă câteva calităţi de bază: „Trebuie să fie isteţ, să îşi dorească, să fie disciplinat şi responsabil. Avantajul schiului este că fiind trei categorii, Slalom Uriaş, Slalom Special şi Coborâre, fiecare poate să îşi aleagă partea lui pe care vrea să meargă mai departe. Prin schi îţi antrenezi toate calităţile motrice. Este greu, este costisitor şi este multă muncă, dar există şi viaţa de echipă, bucuria de a munci în colectivitate. Înveţi să te bucuri şi să munceşti împreună cu alţii”.

Istoria se repetăEduard Andrei Muntean (1)

Bucuria instructoarei de schi Florentina Floroianu a fost cu atât mai mare cu cât şi-a dat seama că istoria se repetă şi că ce a trăit ea în copilărie, trăiesc acum şi copiii pe care îi învaţă să schieze. „Pentru mine, acest premiu este cu atât mai special cu cât acum 31 de ani am participat şi eu la naţionale şi am venit acasă cu titlul de campion. Atunci, înainte de concurs instructorul nostru, domnul Alexandru Renga, ne-a spus: „dacă nu rataţi nicio poartă, eu sunt mulţumit”. Acelaşi lucru le-am spus şi eu copiilor la Vatra Dornei şi după acest concurs simt că parcă s-a repetat istoria”, ne-a spus instructoarea de la Clubul Copiilor, vizibil emoţionată chiar şi la două zile după concurs.

„În fiecare an am fost pe podium”

De la coordonatorul Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, Alin Neşa, aflăm că în fiecare an schiorii întorsureni s-au remarcat la competiţiile naţionale.

„La „Serbările Zăpezii”, una dintre cele mai mari competiţii de schi, organizată la Cluj, am pierdut doar de câteva ori locul I. În fiecare an am fost pe podium. (...) Secretul sunt antrenorii de foarte mare calitate. Un antrenor bun face totul. Copiii noştri nu schiază mai mult ca alţii, dar diferenţa o face felul cum li se predă”, a explicat acesta.

Urmează „Tofeul Gerar”, găzduit de judeţul Covasna

„Cupa Bucuriile Zăpezii” a fost prima etapă din Concursul național de schi pentru copii și tineri. Judeţul nostru va găzdui în perioada următoare a doua etapă a competiţiei, numită  „Trofeul Gerar”. Aceasta va fi organizată de Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, atât la Şugaş Băi, cât şi în zona Buzaielor.

Concursul naţional de schi mai cuprinde etapele „Trofeul Gutâi”, organizat de Clubul Copiilor din Sighetul Marmației şi „Fulg de nea”, coordonat de Palatul Copiilor din Brașov.

La concursul de la Vatra Dornei, rezultate au obţinut şi Molnar Etele ( locul III la Slalom Special, categoria băieți 9-10 ani), Barta Martina Mate (locul III la Slalom Special, categoria băieţi 11 – 12 ani) şi Molnar Bulcsu (locul III la Coborâre, categoria băieţi 11 – 12 ani), toţi trei de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorge, pregătiţi de instructorul Bocz Attila.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.