ACTUALITATE 21 octombrie 2022

Un fenomen spectaculos pe cer va putea fi admirat și la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 900 vizualizări

Ultima dată acesta a fost vizibil în 2015 și va putea fi observat din nou abia în 2027 

Cei care vor să fie martorii eclipsei parțiale de Soare, fenomen care va avea loc marți, pe 25 octombrie, sunt invitați, începând cu ora 12:30, în fața clădirii Consiliului Județean Covasna din reședința de județ. Organizatorii pun la dispoziție echipament special, fără de care observarea poate fi periculoasă. Conform acestora, acoperirea soarelui va fi destul de mare, aproape 40%. 

Evenimentul va începe la ora 12:30 și se va încheia în jurul orei 14:30. Faza maximă a eclipsei va putea fi văzută la 13:38, spun organizatorii de la Observatorul Vega. Aceștia vor veni cu echipament special, dar și cu informații interesante despre fenomen. 

„Am ales această locație ca să fie în mijlocul orașului. Aici nu are relevanță poluarea luminoasă, pentru că vorbim despre o eclipsă de Soare. Altă dată, seara, ne ascundem de poluarea luminoasă, dar Soarele este cel mai luminos obiect din Sistemul Solar. (...) O să avem doua telescoape cel puțin, plus binocluri, ochelari de protecție. Unul dintre telescoape va fi h-alpha, util și pentru observarea erupțiilor solare, și dacă avem noroc, ne uităm și la erupții”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, organizatorul evenimentului, Mihály Csere.

El recomandă pasionaților care doresc să se bucure de fenomen să nu se uite direct la Soare și să opteze pentru echipament special. 

„Cu ochiul liber nici vorbă să te uiți, că trebuie să vezi Soarele și poți face leziuni la nivelul ochilor sau chiar să orbești. Luna trece în fața Soarelui, așa că numai și numai cu echipament recomandat pentru observații solare ne putem uita”, a mai spus organizatorul. 

Conform acestuia, eclipsa parțială are loc de două ori pe an, însă nu se vede în același loc. La Sfântu Gheorghe nu a mai putut fi observată din 2015, când a fost organizat un eveniment similar în reședința de județ, iar următorul fenomen va putea fi văzut abia în 2027. 

Deși nu va fi o eclipsă totală, acoperirea Soarelui va fi destul de mare, de aproape 40%, transmit organizatorii evenimentului de marți.

Sursă foto: Facebook/ Vega Csillagvizsgáló - Observatorul Vega

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.