ACTUALITATE 4 noiembrie 2008

Un copil şi mama lui au fost atacaţi de pitbull

de Covasna Media | 782 vizualizări

Câinele i-a muşcat pe amândoi de picior, chiar în faţa casei. Animalul scăpase din curte şi a fost oprit de stăpân

O dimineaţă de sâmbătă liniştită s-a transformat într-o zi de groază pentru un băieţel în vârstă de 13 ani din Sfântu-Gheorghe şi familia acestuia, după ce atât copilul cât şi mama acestuia au fost atacaţi de un câine rasa pitbull chiar lângă casa lor. Tatăl copilului, Lorincz Mihai, povesteşte că băiatul său, Robert, venea acasă de la ora de religie, când în faţa porţii a fost atacat de pitbull-ul vecinului, care a scăpat din curte şi l-a muşcat de picior. Speriată de ţipetele băiatului, mama acestuia i-a sărit imediat în ajutor şi a reuşit să îşi scoată copilul din colţii câinelui, dar s-a ales la rândul ei cu o muşcătură şi mai zdravănă, la piciorul drept, cu care se deplasează acum mai greu din cauza durerii. „Nici nu vreau să mă gândesc ce se putea întâmpla. Câinele nu avea nici zgardă, nici botniţă“, spune tatăl băiatului. Norocul a făcut ca proprietarul câinelui să observe la timp că ...

Câinele i-a muşcat pe amândoi de picior, chiar în faţa casei. Animalul scăpase din curte şi a fost oprit de stăpân

O dimineaţă de sâmbătă liniştită s-a transformat într-o zi de groază pentru un băieţel în vârstă de 13 ani din Sfântu-Gheorghe şi familia acestuia, după ce atât copilul cât şi mama acestuia au fost atacaţi de un câine rasa pitbull chiar lângă casa lor. Tatăl copilului, Lorincz Mihai, povesteşte că băiatul său, Robert, venea acasă de la ora de religie, când în faţa porţii a fost atacat de pitbull-ul vecinului, care a scăpat din curte şi l-a muşcat de picior. Speriată de ţipetele băiatului, mama acestuia i-a sărit imediat în ajutor şi a reuşit să îşi scoată copilul din colţii câinelui, dar s-a ales la rândul ei cu o muşcătură şi mai zdravănă, la piciorul drept, cu care se deplasează acum mai greu din cauza durerii. „Nici nu vreau să mă gândesc ce se putea întâmpla. Câinele nu avea nici zgardă, nici botniţă“, spune tatăl băiatului. Norocul a făcut ca proprietarul câinelui să observe la timp că animalul său a părăsit curtea, iar acesta a intervenit pentru a-l lua de acolo. Băiatul nu poate uita însă fălcile câinelui care puseseră stăpânire pe piciorul său. Din spusele lui Lorincz Mihai, pitbull-ul în cauză a mai supărat şi un medic care locuieşte în zonă, la un moment dat acesta fiind nevoit să stea în maşina sa o bună bucată de vreme până la îndepărtarea câinelui, fiindu-i teamă să coboare şi să nu cumva să fie atacat. Mama şi copilul muşcaţi de pitbull au primit îngrijirea medicală necesară la Urgenţă, sâmbăta trecută, inclusiv injecţiile antitetanos şi antirabie, iar ieri au primit şi certificatele medico-legale. Potrivit lui Lorincz Mihai, în prezent se gândeşte dacă să depună sau nu plângere penală împotriva vecinului, pentru vătămare corporală ca urmare a atacului câinelui. Prin semnalarea acestui incident, dorinţa lor a fost de a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul care poate apărea dacă aceşti câini scapă sau sunt lăsaţi nesupravegheaţi. Câinele în cauză se pare că a fost dus de stăpân în altă localitate.

Interzis fără lesă şi botniţă

Pitbull-ul este caracterizat drept o rasă periculoasă de câini, cunoscută pentru comportamentul agresiv, mai ales după o anumită vârstă, şi care nu poate fi stăpânită de oricine. Vara aceasta, în luna iulie, o fetiţă în vârstă de 9 ani din Întorsura Buzăului fusese muşcată tot de un pitbull, al unui localnic din oraş, copila fiind internată la vremea respectivă în stare gravă la Spitalul Judeţean. Conform legii 60/2003 privind regimul de deţinere a câinilor agresivi sau periculoşi, aceştia sunt împărţiţi în două categorii - câini periculoşi: câinii de luptă şi de atac de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, şi câini agresivi: din rasele Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiller, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Aceeaşi lege prevede că accesul câinilor periculoşi şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege. În locurile special amenajate pentru câini, accesul acestor rase este permis fără botniţă şi fără lesă. La uşile sau porţile unde există astfel de animale trebuie de asemenea să existe plăcuţe de atenţionare, iar sancţiunile pentru nerespectarea legii se încadrează între 500 – 1.500 de lei sau închisoare, în funcţie de gravitatea faptei. „Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani“, se arată în legea amintită, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Acţiunea penală în cazul vătămării este valabilă doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, împăcarea părţilor înlăturând răspunderea penală. Potrivit ofiţerului din cadrul Poliţiei de Proximitate, subcomisarul Gil Bălinică, ultimele date indică faptul că în judeţ sunt înregistraţi 25 de câini de categoria I, câini periculoşi, respectiv pitbulli, dintre care 18 în Sfântu-Gheorghe şi restul în Arcuş, Vâlcele, Ghidfalău sau Ozun. Aceştia au peste trei ani şi sunt sterilizaţi. Poliţia a organizat mai multe întâlniri cu proprietarii de câini periculoşi din judeţ, pentru a le atrage atenţia asupra prevederilor legale şi în speranţa că astfel se vor înregistra şi cei care nu au făcut acest lucru până în prezent. Aceste întâlniri vor fi reluate, iar până în prezent au fost aplicate câteva sancţiuni contravenţionale în acest domeniu.

Ana Sidon

Teme articol: copil muşcătură atac câine
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.