Un copil accidentat în parc a rămas fără falanga unui deget
Protecţia Consumatorilor Covasna a demarat o anchetă
Un copil în vârstă de 7 ani a rămas fără falanga de la un deget în urma unui accident petrecut într-un parc din municipiul Sfântu Gheorghe. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CPC) Covasna a demarat o anchetă şi a sesizat Poliţia în acest caz.
Potrivit unui comunicat de presă al CPC Covasna, accidentul s-a petrecut într-un parc de antrenament aflat în vecinătatea unui loc de joacă pentru copii de pe strada Crângului din Sfântu Gheorghe, iar victima este un copil de şapte ani, care, în timp ce se juca, şi-a prins mâna strângă într-un aparat rotativ din fier. Copilul a fost transportat la spital, unde, în urma unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, i-a fost amputată falanga unui deget.
Ancheta demarată de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului a relevat că parcul nu era împrejmuit şi nu era prevăzut cu indicaţii de folosinţă a aparatelor respectiv indicatoare cu avertismente, iar după accident, Primăria Sfântu Gheorghe a blocat rotirea aparatului cu pricina, cu ajutorul unui şurub.
Conducerea Comisariatului a cerut municipalităţii să prezinte documentele legale pentru amplasarea echipamentelor şi a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna în acest caz. „Având în vedere că s-a produs un accident grav, în care un băieţel de 7 ani a rămas fără un deget de la mâna stângă, s-a transmis o adresă la IPJ Covasna pentru a se analiza dacă acest accident se încadrează ca faptă penală. Totodată, în funcţie de documentele pe care Primăria Sfântu Gheorghe le va prezenta comisarilor, sancţiunea poate fi de maximum 50.000 de lei”, se arată în documentul citat.
În comunicat se mai menţionează că, în urmă cu doi ani, autorităţile locale au fost sancţionate cu 1500 de lei pentru neasigurarea condiţiilor minime de securitate a spaţiilor de joacă pentru copii.
La vremea respectivă, inspectorii CPC au constatat că niciunul dintre acestea nu avea autorizaţie de funcţionare, nu erau împrejmuite şi nu aveau afişate corespunzător instrucţiunile de folosire a aparatelor de joacă. CPC a aplicat iniţial o amendă de 8200 de lei, dar Primăria a atacat sancţiunea în instanţă, iar instanţa a redus amenda la 1500 de lei, menţinând, însă, obligativitatea respectării „cerinţelor minime esenţiale de securitate pentru a preîntâmpina orice eveniment de natură a vătăma sau a pune în pericol siguranţa, integritatea fizică a utilizatorilor”.