Cea mai călduroasă vară din ultimii 51 de ani. Meteorologii anunţă vremuri tot mai "fierbinţi"
Vestea bună este că vremea se îndreaptă. Atenţionare cod galben de furtuni a expirat deja. De astăzi vremea va redeveni frumoasă şi foarte caldă. Mai avem o săptămână din cea mai calduroasă vară din ultimii 51 de ani. Temperaturile au sărit cu mult peste mediile climatologice, iar meteorologii avertizează că ar trebui să ne obişnuim cu vremuri tot mai fierbinţi.
Luna iulie 2012 a fost cea mai călduroasă din ultimii 51 de ani. În România s-a înregistrat o temperatură medie lunară de 23,7 grade, comparativ cu valoarea medie multianuală de 19.2 grade. Primele două luni ale verii au confirmat tendinţa de încălzire în contextul fenomenului schimbărilor climatice. Şi în august am avut zile de foc în România. Termometrele au indicat 43,5 grade Celsius la Giurgiu, valoare apropiată de recordul absolut al lunii, 44,5 grade Celsius.
Climatologii au constatat că în deceniul 2001-2010, în România, temperatura medie anuală a crescut cu 0,4 - 0,5 grade faţă de fiecare deceniu anterior, din 1961 şi până în prezent.
Studiile climatologice arată că în România - şi în Europa, în general - se aşteaptă o încălzire medie anuală între 0,5 grade Celsius şi 1,5 grade Celsius pentru perioada 2020-2029. Estimările sunt făcute în funcţie de diverse scenarii de emisie a gazelor cu efect de seră.
Fenomenul de încălzire globală nu înseamnă doar temperaturi mai ridicate, ci şi creşterea numărului şi frecvenţei fenomenelor meteo extreme. Trecerile rapide de la cald la frig, sau de la secetă severă, la vijelii şi inundaţii, sunt din ce în ce mai evidente.
De exemplu, în timp ce mare parte a Europei s-a topit sub caniculă, săptămâna trecută la Moscova, temperatura a coborât până la 5 grade Celsius, cea mai mică valoare înregistrată în august în ultimii aproape 40 de ani.
Locuitorii Moscovei au fost nevoiţi să scoată de la naftalină hainele de iarnă, îngrijoraţi de ce alte surprize le rezervă vremea în continuare.
(realitatea.net)