ACTUALITATE 9 august 2017

TVR va transmite în direct Marea Eclipsă Americană, pe 21 august; Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov reporteri speciali

de Covasna Media | 344 vizualizări

Televiziunea Română va transmite în direct pe 21 august Marea Eclipsă Americană, așteptată în Statele Unite ale Americii de 99 de ani, iar Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, va fi reporter special alături de Alexandru Mironov și Cătălin Beldea.

Marea Eclipsă Americană este cel mai important eveniment astronomic al anului, eclipsa „soră“ a celei care a putut fi observată în România, pe 11 august 1999, adică în urmă cu 18 ani, 11 zile și 8 ore - perioada la care o eclipsă se repetă (ciclul Saros), informează TVR.

TVR va avea la fața locului o echipă formată din Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, Alexandru Mironov și Cătălin Beldea, „vânătorul de eclipse“, cel care, de 12 ani, aleargă prin lume pentru a surprinde acest fenomen astronomic.

„De la înălțimi cosmice, eclipsele se văd într-un mod unic. Practic, de pe o orbită circumterestră se vede umbra Lunii ca un disc întunecat alergând pe suprafața globului terestru. Unii astronauți au avut această șansă extrem de rară să vadă eclipse de Soare din cosmos“, a spus Dumitru Prunariu.

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României. Eclipsa din 21 august traversează SUA de la Vest la Est prin 14 state americane, pe o bandă care are o lungime de peste 4.000 de kilometri și o lățime de aproximativ 100 de kilometri.

Echipa care va transmite pentru TVR a ales să observe fenomenul de eclipsă din Wyoming, în vecinătatea orașului Casper, pentru că statistica arată că aici probabilitatea de cer senin este foarte mare.

„Pentru a vedea o eclipsă în toată splendoarea ei, e important să nu ai pic de nor și, dacă se poate, să fii la o altitudine mare, or noi vom fi la 1.600 de metri, în Casper, care este în top 5 locuri avizate pentru acest fenomen“, a spus Cătălin Beldea.

„Această eclipsă, care se petrece din nou pe teritoriul SUA după 99 de ani, a stârnit deja un imens interes - 20 milioane de oameni, apreciez eu, vor fi de-a lungul și de-a latul acestei bande care începe la Seattle și se termină deasupra Floridei. Iar noi promitem o relatare completă și frumoasă despre o aventură care, dincolo de eclipsă, are și vizite în laboratoare, universități, în locuri deosebite în care elitele Pământului creează pașii spre progres“, a spus, la rândul său, Alexandru Mironov.

În afară de imaginile de la eclipsă, telespectatorii vor putea urmări explicații despre toate fazele evenimentului astronomic, de cele mai interesante informații de specialitate, dar și de povești inedite. Telespectatorii vor afla cum se vede eclipsa din spațiu, dar și cum s-au pregătit americanii pentru acest eveniment și care sunt cele mai recente descoperiri legate de spațiul cosmic.

News.ro

Legenda foto: Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov (Foto: TVR)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.