Turismul integrat din Ţara Buzaielor, un plan al autorităţilor din Vama Buzăului
În 2014, peste 18.000 de turişti au fost la Rezervaţia Naturală „Valea Zimbrilor”
Comuna braşoveană Vama Buzăului, care face parte din Ţara Buzaielor alături de localităţile covăsnene Întorsura Buzăului, Sita Buzăului şi Barcani, înfloreşte în fiecare an chiar sub ochii localnicilor, dar şi ai turiştilor.
Realizările pe care autorităţile locale din Vama Buzăului, în frunte cu primarul Tiberiu Chirilaş, le-au adus comunei sunt demne de apreciat nu doar de localităţile vecine din judeţul Covasna, ci şi de oricare alte localităţi din ţară.
Într-un interviu acordat ziarului „Observatorul de Covasna”, primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, a declarat că în planurile de dezvoltare a zonei se regăseşte şi viziunea unui turism integrat între toate cele patru localităţi din Ţara Buzaielor.
„La sfârşitul anului trecut am finalizat Centrul de Informare Turistică din cadrul Rezervaţiei Valea Zimbrilor de la Vama Buzăului. Ne dorim ca acest centru să devină inima sau „microprocesorul” turismului din Vama Buzăului, dar şi din zona Buzaielor. Prin intermediul centrului de informare vrem să punem la dispoziţia oricărui turist care vine în Ţara Buzaielor, broşuri, pliante, informaţiile legate de cazare, obiective turistice, modalităţi de petrecere a timpului liber sau despre evenimente, repet, nu doar la nivelul comunei noastre, ci la nivelul întregii Ţări a Buzaielor”, a declarat primarul vămăşan.
„O să port o discuţie pe linia aceasta şi cu colegii mei primari din Întorsura, Sita şi Barcani pentru a le cere materiale şi informaţii. Prin intermediul Centrului de informare turistică, vrem să promovăm, într-o viziune sănătoasă, toate obiectivele turistice din zonă”, a mai spus primarul.
Potrivit lui Tiberiu Chirilaş, Centrul de Informare Turistică „este poarta de intrare în turismul din Vama Buzăului şi în rezervaţia de zimbri din Vama Buzăului, cea mai numeroasă rezervaţie din ţară, dar cred că şi din Europa. În momentul de faţă avem 34 de zimbri şi am pornit de la un număr de 11 exemplare”. Autorităţile vămăşene doresc extinderea rezervaţiei naturale pe încă 80 de hectare de pădure.
„Putem să spunem că noi, Vama Buzăului, suntem atracţia principală. Suntem aproape de Muntele Ciucaş, avem Cascada Urlătoarea, avem rezervaţia de zimbri, dar pe scurt, pot să spun că avem zona aceasta minunată, unde iarna ne bucurăm de zăpadă şi vara ne bucurăm de temperaturi confortabile, iar turiştii sunt atraşi de aceste lucruri. Statistica oficială de la sfârşitul anului 2014 arată că la Rezervaţia Naturală „Valea Zimbrilor” au trecut poarta peste 18.000 de turişti. Pentru Vama Buzăului este un număr la care nu am sperat vreodată. De aici am concluzionat că turismul din zonă se poate dezvolta, în primul rând pe orizontală, atât în Vama Buzăului, cât şi în restul zonei, adică să apară din ce în ce mai multe pensiuni, modalităţi de vânzare a produselor alimentare ecologice şi aşa mai departe”, a spus primarul Tiberiu Chirilaş.
Vama Buzăului localitate ecologică
Primarul, care în al treilea mandat al său, cel de la începutul anului 2012, a fost votat de 90% din localnicii care s-au prezentat la vot, crede că turismul este o modalitate excelentă de a determina tinerii să rămână în zonă sau să revină după terminarea studiilor.
„Dacă locuitorul din comuna noastră, respectiv din zona noastră, îşi va asigura un venit decent din activităţile derulate aici, atunci acesta nu va mai fi nevoit să plece în oraşe sau în alte ţări. Trebuie, avem obligaţia să încurajăm oamenii din zonă să îşi câştige existenţa cât mai aproape de casă. Iar aici este mult loc pentru dezvoltare”, a spus Tiberiu Chirilaş.
„Suntem într-o comună ecologică, unde produsele, pe bună dreptate sunt bio. Pe această componentă deja am făcut câţiva paşi. Acum trei ani de zile am încurajat vreo 400 de gospodării să depună documentaţia necesară pentru a fi certificate bio. În momentul de faţă, în demers au mai rămas peste 150, iar pentru mine acest lucru este unul îmbucurător. Tot ceea ce înseamnă păşuni la nivelul comunei sunt deja certificate ecologic. Prin urmare putem să spunem că suntem o localitate eco”, a mai punctat edilul.
Investitorii străini interesaţi de Vama Buzăului
Investitorii străini au venit deja în Vama Buzăului prin proiecte precum „Building the future in Vama Buzăului” sau „Valley 21”, cel din urmă fiind un parteneriat între autorităţi şi o companie din Olanda, prin care s-a început construirea unui complex ecoturistic montan pe Valea Dălghiului.
„Se vor realiza un număr de 60 de unităţi locative pe o suprafaţă de 68 de hectare. Practic dezvoltăm un complex imobiliar, dar fără a înstrăina proprietatea comunei. Prin acest proiect ne-am dorit în primul rând atragerea de investitori străini, în al doilea rând crearea de locuri de muncă pentru vămăşeni şi sigur, tot ceea ce înseamnă bunăstare pentru locuitorii comunei Vama Buzăului prin oferirea unui cadru de dezvoltare a altor activităţi generatoare de venit, şi aici mă refer la valorificare produselor alimentare produse în gospodărie”, a declarat Tiberiu Chirilaş.
Alte proiecte derulate în Vama Buzăului
Priorităţile autorităţilor din Vama Buzăului nu s-au axat doar pe turism sau pe atragerea de investitori străini. Asfaltarea străzilor, alimentarea cu apă, realizarea iluminatului public, reabilitarea trotuarelor, reabilitarea şi dotarea şcolilor, construirea unei grădiniţe, reabilitarea căminelor culturale, servicii de utilitate publică, realizarea unui teren de sport, construirea unui centru cultural, organizarea de evenimente culturale cu invitaţi de seamă sau sprijinirea bisericilor, sunt câteva dintre proiectele care aduc cinste autorităţilor vămăşene.