ACTUALITATE 7 martie 2010

Tunul lui Gabor Aron a ajuns la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 535 vizualizări
08mar2010-tunTunul revoluționarului paşoptist maghiar Gabor Aron a fost adus vineri la Sfântu-Gheorghe, unde va fi expus la Muzeul Național Secuiesc. Acesta este singurul tun autentic care s-a păstrat de la Gabor Aron, și care fusese dus în anul 1971 la Bucureşti. În urma unor demersuri la Ministerul Culturii, autoritățile din Covasna au primit acordul de a aduce acasă tunul, deocamdată pentru 3 săptămâni, dar reprezentanții Muzeului

08mar2010-tunTunul revoluționarului paşoptist maghiar Gabor Aron a fost adus vineri la Sfântu-Gheorghe, unde va fi expus la Muzeul Național Secuiesc.

Acesta este singurul tun autentic care s-a păstrat de la Gabor Aron, și care fusese dus în anul 1971 la Bucureşti. În urma unor demersuri la Ministerul Culturii, autoritățile din Covasna au primit acordul de a aduce acasă tunul, deocamdată pentru 3 săptămâni, dar reprezentanții Muzeului spun că scopul este ca el să rămână de tot la Sfântu-Gheorghe, pentru că locul lui este în Secuime.

Tunul lui Gabor Aron va fi expus pentru prima dată pe 12 martie, la vernisajul expoziției dedicată lui Gabor Aron. Expoziția este cuprinsă într-o serie de evenimente dedicate evenimentelor paşoptiste.

De calibru 90 mm, tunul are 156 cm lungime şi în jur de 370 kg, fiind ornat cu inele. Autentificarea lui s-a putut face pe baza tehnicii speciale de fabricare, descrisă de artileriştii veterani paşoptişti – neavând utilaje pentru realizarea ulterioară a găurii, locuitorii din Tg.Secuiesc, unde a fost făcut tunul, au turnat tunuri cu gaură. (A.S.)

Foto: Henning Janos

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.