ACTUALITATE 11 octombrie 2018

Trei incendii „dintr-un foc”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1302 vizualizări

Pompierii fac apel la populație să curețe coșurile de fum, pentru a diminua pericolul de incendiu în perioada rece

Pompierii de la ISU Covasna au fost solicitați marți seara să intervină în trei situații de urgență care implicau stingerea de incendii, în trei localități din județ. În două din cazuri, la Sfântu Gheorghe și Zagon, în final nu a mai fost necesară intervenția pompierilor pentru că focurile au fost lichidate între timp. La Vâlcele în schimb a ars acoperișul unei case de locuit, dar și bunuri din mansardă.

La Sfântu Gheorghe, incendiul s-a produs la un operator economic din localitate, iar la Zagon la o casă de locuit. În cazul incendiului din municipiul Sfântu Gheorghe, pompierii nu au intervenit pentru stingere, întrucât la sosirea la fața locului a forțelor, incendiul era lichidat de către personalul de la locul de muncă. Nici în cazul incendiului de la Zagon nu a fost necesară intervenția pentru stingere a pompierilor, pentru că incendiul a fost lichidat de către proprietar. În acest caz au ars totuși un covor și un fotoliu.

Tot marți seara, în localitatea Vâlcele s-au deplasat două autospeciale destinate stingerii incendiilor, a mai informat ISU Covasna.

„În urma incendiului ce s-a produs la casa de locuit din localitatea Vâlcele a ars acoperișul acesteia pe o suprafață de circa 25 de metri pătrați și s-au deteriorat bunurile aflate în camerele de la mansardă (aparatura electronică, mobilier, materiale textile). Cauza probabilă a incendiului o reprezintă coșul de fum amplasat sau neprotejat termic față de materialele combustibile”, au transmis reprezentanții ISU Covasna.

Apel de la ISU Covasna

Șefii de la ISU Covasna au făcut în septembrie un apel către cetățeni să își curețe din timp coșurile de fum pentru a evita astfel producerea de incendii în sezonul rece. Potrivit unei statistici publicate de IGSU, cele mai multe dintre situații, cauzele care au condus la producerea incendiilor au constat în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coș de fum necurățat, instalații electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

„Facem un apel către cetățeni! Urmează sezonul rece și știm foarte bine că ponderea incendiilor din această perioadă este legată de sistemele de încălzire, de exploatarea defectuoasă a acestor sisteme de încălzire și nu în ultimul rând a necurățării și neverificării coșurilor și burlanelor de fum. Este o perioadă în care toată lumea ar trebui să facă o verificare și întreținere a acestor sisteme”, a punctat împuternicitul prim-adjunct al inspectorului şef de la ISU Covasna, locotenent-colonelul Adrian Năstuță.

Din totalul de 78 de incendii înregistrate pe raza județului în perioada ianuarie – august 2018, 28 au fost cauzate de instalațiile electrice defecte, iar 9 de coșurile de fum necurățate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.