ACTUALITATE 11 aprilie 2018

Trei incendii de vegetație uscată într-o singură zi

de Iulia Drăghici - Taraș | 692 vizualizări

Unul dintre incendii se manifesta pe malul unui lac de agrement şi exista pericolul ca incendiul să se extindă la o staţie de distibuţie a carburanţilor

În cursul zilei de ieri, 10.04.2018, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină la trei incendii de vegetaţie produse pe teritoriul judeţului Covasna.

Puţin după ora prânzului, un apel la 112 a anunţat un incendiu de vegetaţie uscată la ieşirea din Târgu Secuiesc. Un echipaj din cadrul Secţiei de pompieri Târgu Secuiesc s-a deplasat la locul indicat şi a localizat şi lichidat incendiul în aproximativ 30 de minute. În urma incendiului, a cărui cauză probabilă o reprezintă focul deschis în spaţii deschise, au ars aproximativ 50 mp de vegetaţie uscată.

Ulterior, alte două apeluri au solicitat pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe să intervină la incendii de vegetaţie uscată în municipiul Sfântu Gheorghe şi în localitatea Vâlcele.  

În primul caz, incendiul se manifesta pe malul unui lac de agrement şi există pericolul ca incendiul să se extindă la o staţie de distibuţie a carburanţilor. Intervenţia promptă a cadrelor militare a limitat pagubele la aproximativ 50 mp de vegetaţie uscată.

În a doua situaţie, pompierii au intervenit circa două ore pentru a lichida incendiul produs în localitatea Vâlcele, unde suprafaţa afectată de flăcări a fost de aproximativ 2000 mp de vegetaţie uscată de păşune şi pădure.

În ambele evenimente, cauza probabilă a incendiilor o reprezintă fumatul în locuri nepermise sau neamenajate corespunzător.

ISU Covasna atenţionează 

Pentru evitarea producerii astfel de evenimente neplăcute, ISU Covasna reaminteşte  următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate:

 • Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;
 • La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

  • executarea arderii în zone care  să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de  către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;
 • În  pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;
 • Deţinătorii de  păduri, a  căror incendiere poate pune în pericol populaţia  şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;
 • Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.

Atragem atenţia că, în conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei

 COMPARTIMENTUL  INFORMARE ŞI  RELAŢII  PUBLICE, Sublocotenent Tolvaj Marian-Marius

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.