Trei din cinci cereri aprobate spre finanțare prin „Anghel Saligny” pentru Întorsura Buzăului
Ministerul Dezvoltării a aprobat trei din cele cinci cereri de finanțare înregistrate de Întorsura Buzăului prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Suma totală care va ajunge astfel în orașul din zona Buzaielor este 23,5 milioane de lei.
Autoritățile vor putea astfel să înceapă demersuri pentru proiectul „Extindere și reabilitare rețea de apă în orașul Întorsura Buzăului”, pentru care s-au acordat 14 milioane de lei (mai exact, 14.011.845,36 lei), „Extindere şi reabilitare rețea de canalizare”, un proiect de aproape 8,2 milioane de lei (suma exactă: 8.195.321,74 lei), și „Racorduri la rețeaua de canalizare în localitatea Brădet”, pentru care Întorsura Buzăului primește 1,3 milioane de lei (1.296.066,56 lei).
Alocarea este mulțumitoare pentru autoritățile locale, având în vedere că inițial s-a discutat că orașul va primi în jur de șapte milioane de lei, ne-a spus miercuri primarul Raul Urdă. „Având în vedere că suntem în opoziție, este o alocare destul de bună”, a mai precizat acesta.
Pe lângă acestea, primăria a mai înregistrat alte două proiecte care nu vor primi finanțare prin PNI. Este vorba despre „Extindere asfaltare strada Floroița”, care necesita 2,3 milioane de lei de la bugetul de stat, și „Extindere și asfaltare străzi de interes local”, proiect care avea nevoie de aproape 8 milioane de lei. Acesta din urmă era și cel mai important proiect pentru autoritățile locale, potrivit unui răspuns oferit pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna la finele anului trecut de Primăria Întorsura Buzăului.
Edilul ne-a spus și acum că această lucrare este în continuare o prioritate pentru autorități și dacă s-ar fi putut renunța la un proiect de apă și canalizare în schimbul acestuia, s-ar fi făcut modificarea, însă nu a existat această posibilitate. În consecință, se vor căuta alte surse de finanțare pentru asfaltare, ne-a mai precizat Raul Urdă.
În același timp, o temere mare este cea a lipsei de specialiști și muncitori în construcții. Este greu de găsit câte o firmă pentru astfel de lucrări și în prezent, iar situația se va acutiza când toate unitățile administrativ-teritoriale din țară vor începe în același timp căutările.
„Ne-am pus problema că nu vom găsi constructori. De exemplu, Gospodăria Comunală are un proiect care este a doua oară scos la licitație pentru canalizare la Întorsura Buzăului, din fața primăriei până la strada Meșteșugarilor, 400 de metri, și nu a venit niciun constructor la a doua licitație”, a explicat primarul.
Teamă este și că vor fi greu de găsit și alți specialiști, care să întocmească studiile de fezabilitate și celelalte documente necesare unor astfel de proiecte.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat vineri lista proiectelor din județul Covasna aprobate spre finanțare prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală pentru aceste investiții se va ridica la peste un miliard de lei (1.027.710.662,88 lei).
Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost inițiat de Guvernul României și este derulat prin Ministerul Dezvoltării, pentru a asigura serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitarea drumurilor și podurilor.