ACTUALITATE 21 iunie 2016

Tradiţii şi cultură locală la şcoala din Zăbrătău

de Iulia Drăghici - Taraș | 327 vizualizări

Peste 40 de elevi din clasele V-VIII de la şcolile din Zăbrătău, Ciumernic şi Bobocea au luat parte vineri, 17 iunie, la proiectul „Tradiţie şi culoare în ochii tăi, copile!”, aflat la a treia ediţie. Scopul evenimentului, care s-a desfăşurat la şcoala din Zăbrătău, a fost cel de valorificare a culturii locale din zona Sita Buzăului.

„A fost un proiect cultural în care s-au organizat patru ateliere, iar activităţile au durat circa 5 ore. Copiii s-au descurcat foarte bine. Mulţi dintre ei au mai avut activităţi de acest gen şi au realizat lucrări de foarte bună calitate. La fiecare grupă au fost premiate cele mai bune lucrări”, ne-a declarat Cristina Felea de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Elevii au participat prin rotaţie, împărţiţi în patru grupe de câte 10 elevi, la fiecare dintre cele patru ateliere: atelierul de „Pictură pe vase ceramice”, atelierul de „Quilling”, atelierul de „Modelaj lut” şi atelierul „Război de ţesut”. Atelierele au avut rolul de a îmbina modernitatea cu tradiţionalul, potrivit lui Dan Buzea, coordonatorul principal al proiectului.

„Mie mi-a plăcut să fac vase din lut, să pictez vase din lut şi războiul de ţesut. Plec de aici cu o impresie foarte frumoasă”, a scris un elev pe afişul dedicat impresiilor.

„Eu aş vrea să trăiesc această experienţă şi anul viitor”, a mai scris un participant.

Cele mai bune lucrări au fost premiate. Premiile au fost alese de organizatori în scopul încurajării elevilor de a-şi petrece timpul liber în mod sănătos, prin activităţi meşteşugăreşti. „La finalul activităţilor de creaţie, lucrările au fost expuse şi am format un juriu care le-a ales pe cele mai bune de la fiecare atelier. Cea mai bună lucrare din fiecare grupă a primit câte un premiu specific atelierului. De exemplu, câştigătorul premiului I la atelierul de modelaj în lut a primit cadou o trusă de modelaj în lut. Pe lângă acest lucru, fiecare elev participant a fost premiat cu pliante, broşuri, bomboane şi mici obiecte din partea MNCR şi Agenţiei Naţionale Antidrog”, a mai precizat coordonatorul proiectului, Dan Buzea.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost amenajat un stand de informare privind efectele şi riscurile consumului de tutun şi alcool, şi de promovare a alternativelor de viaţă sănătoasă.

Potrivit lui Dan Buzea, primele două ediţii ale proiectului au fost organizate în anii 2010 şi 2011.

„Tradiţie şi culoare în ochii tăi, copile!” este organizat de Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, în parteneriat cu Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Şcoala Gimnazială din Zăbrătău, Asociaţia Culturală „Brâul Sitean” şi Biblioteca Şcolii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului. Proiectul cultural s-a bucurat de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna.

 

Teme articol: Cultură Zabratau traditii
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.