ACTUALITATE 19 decembrie 2016

Tradiții românești de dincoace și dincolo de Prut, la gala „Crăciunul la români”

de Sever Ioan Miu | 1954 vizualizări

Sâmbătă 17 decembrie, la Sala de sport a Colegiului Național Mihai Viteazul a avut loc spectacolul de gală al Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, aflat la ediția a XXVI-a.

Programul a fost deschis cu o  serie de colinde interpretate de către părintele Marin Ioan, mutat recent de la Băcel la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, împreună cu fiica sa, Alexandra. Au urmat prichindeii din grupul vocal „Miorița” din Păpăuți (Zagon), coordonați de educatoarea Liliana Vereș, ansamblul „Pelinița” al Casei de cultură Comuna Pelinei, raionul Cahul, Republica Moldova, coordonați de Maria Loghin și Nina Munteanu, din tradițiile acestui grup basarabean nelipsind capra. Corul „Plai Întorsurean” – din Întorsura Buzăului, având-o ca dirijor pe Tatiana Teacă și drept coordonator pe Cornel Mihai Tonie, și-a încântat auditoriul cu prelucrări după folclor, fiind urmat de grupul „Siteanca” de la  Casa de cultură Sita Buzăului, jud. Covasna, cu același dirijor ca al întorsurenilor, sitenii fiind coordonați de către Ovidiu Olteanu. În program au fost incluse și momentele artistice oferite de Grupul de datini şi obiceiuri de Anul Nou „Ciobănașul” – Centrul Cultural Tupilaţi, jud. Neamţ, coordonat de către Romică Leonte, Grupul de colindători „Brădulețul” – Centrul Cultural Ecleziastic „Preot Ioan Ciora”, comuna Zagon, coordonat de Livia Hagiu și Carolina Paloșan, precum și al doilea grup basarabean al serii, formația folclorică „Cimbrișor”, din satul Gălești, raionul Strășeni, Republica Moldova, coordonat de Vera Isac. La final, corul Voievozii munților din Vâlcele, i-a surprins pe cei prezenți – în majoritatea lor, membri ai formațiilor invitate - cu colindele sale, dar și cu discursul patriotic al coordonatorului grupului, părintele Vasile Antonie Tămaș.

Spectacolul a fost urmat de o petrecere organizată spontan la cantina Liceului Constantin Brâncuși, cu hore și cu muzică „live”, oferită de către oaspeții din Basarabia și din județul Neamț. Gala de sâmbătă a venit după o săptămână de miniconcerte de colinde la catedrala din municipiu și după un concert organizat vineri la Biserica din deal. Tot sâmbătă au avut loc o paradă a costumelor populare în Piața Mihai Viteazul, precum și colindarea mai multor instituții din oraș. Festivalul, organizat de Fundația Mihai Viteazul și cofinanțat de către Consiliul Judeţean Covasna, respectiv de Consiliul Municipal Sfântu Gheorghe s-a încheiat duminică, la Târgu Secuiesc, fiind apreciat deopotrivă de public și participanți drept o reușită.

Ca să putem înțelege acest moment din seara aceasta (de sâmbătă –n.red.) trebuie să ne integrăm în tot ce s-a întâmplat toată săptămâna: bucuria c-au fost câteva sute de copii la catedrală, că în satele județului au fost și mai sunt în continuare și duminică și-n zilele următoare. Ca om care-am participat de la primul festival, pot realiza o distanță enormă care s-a parcurs în cei 27 de ani privind revigorarea tradițiilor românești. Este un lucru admirabil (...) Tot respectul pentru organizatori, felicitări participanților, minunaților acestui grup din Republica Moldova și din satele din județul nostru”, ne-a declarat, din public Dr. Ioan Lăcătușu.

Gala festival Craciunul la romani (1)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
un biclist pieton, 20 decembrie 2016
de acord cu Carmen!
Carmen, 20 decembrie 2016
De ce nu mediatizati aceste evenimente si inainte sa se intample?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.