Tot mai mulți copii cu vârste între 4 şi 10 ani ajung la spital cu enterocolite virale, avertizează SJU
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe atrage atenția asupra faptului că tot mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani ajung la spital cu enterocolite virale. În acest context, unitatea medicală a transmis și o serie de recomandări părinților. Cel mai important mesaj este că administrarea de antibiotice trebuie evitată, iar tratamentul medicamentos nu trebuie inițiat fără acordul unui medic.
„În ultima perioadă, tot mai mulți copii cu vârste între 4 şi 10 ani au ajuns la spital cu enterocolite virale, prezentând stări de vomă, crampe abdominale, diaree, lipsă a poftei de mâncare şi, în cazuri mai rare, febră ușoară. Cei mai afectați sunt preșcolarii şi elevii, care se îmbolnăvesc în colectivitate.
Medicul nostru specialist pediatru, dr. Gál Ramóna, recomandă ca în astfel de cazuri să se administreze un tratament simptomatic, întrucât majoritatea copiilor răspund bine la astfel de medicamente. În cazurile grave, când copilul nu răspunde la tratament, nu poate ingera pastilele şi nu îi poate fi administrat un supozitor, este necesară prezentarea la spital pentru administrarea tratamentului intravenos.
Extrem de importante pentru recuperarea rapidă a copilului sunt hidratarea corespunzătoare (cât mai multe lichide) și mesele ușoare.
IMPORTANT: Nu este recomandată administrarea de antibiotice, iar tratamentul nu trebuie iniţiat fără recomandarea unui medic!
Pentru reducerea febrei, în cazul în care există o creștere mare a temperaturii corporale, se recomandă administrarea antipireticelor (Nurofen, Paracetamol, etc), însă febra este aliatul organismului în lupta cu boala, fiind un indiciu că sistemul imunitar își face treaba”, se arată într-o informare publicată marți pe pagina de Facebook a Spitalului Județean Fogolyán Kristóf.
Săptămâna trecută, reprezentanții unității medicale au atras atenția și asupra faptului că este o perioadă în care mulți copii se prezintă la medic și cu simptome tipice infecției gripale. Acestea includ febră mare, dureri musculare, dureri de cap, rinoree, conjunctivită și tuse seacă.
Cu toate că este mai bine de o lună de când starea de alertă impusă în timpul pandemiei de COVID-19 s-a încheiat, autoritățile sanitare recomandă în continuare aplicarea măsurilor minime de protecție sanitară:
– purtați masca de protecție în spațiile aglomerate, atât cele închise cât și cele deschise, în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare;
– evitați spațiile aglomerate (închise sau deschise);
– respectați regulile de igienă a mâinilor;
– aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
– rămâneți la domiciliu în cazul apariției simptomelor și luați legătura cu medicul de familie în scopul îndrumării.
Sursa foto: Facebook/Spitalul Județean Fogolyán Kristóf