ACTUALITATE Acum 1 zi, 17 ore

Tot ce trebuie să știi despre noile cărți electronice de identitate

de Daniela Luca | 586 vizualizări

Noile cărți electronice de identitate au început să fie emise în județul Cluj, iar până pe 20 mai ar trebui să ajungă în toată țara. Aceste documente au dimensiunea unui card bancar, conțin mai multe date despre titular și sunt dotate cu elemente avansate de securitate. La nivel local, nu se cunosc încă foarte multe detalii despre implementarea noilor cărți electronice de identitate (CEI), însă este important să înțelegem principalele schimbări pe care acestea le aduc.

Am solicitat informații referitoare la noile CEI de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Sfântu Gheorghe, însă reprezentanții instituției au precizat că, deocamdată, așteaptă instrucțiuni clare din partea Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor privind procedura exactă.

Ce se știe clar, însă, până în prezent, este că Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 13 martie 2025, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei Hotărâri de Guvern care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a cărții electronice de identitate (CEI). Hotărârile de guvern stabilesc cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document de identitate la nivel național. 

Așadar, punerea în circulație la nivel național se va realiza gradual, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.  

Calendarul emiterii cărții electronice de identitate

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, emiterea CEI a început în 20 martie 2025, în județul Cluj.

De asemenea, se preconizează că în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, iar din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. 

În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere), se mai arată pe mai.gov.ro.

Principalele beneficii ale CEI

Printre principalele avantaje ale noilor documente se numără dimensiunea standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene, elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate, posibilitatea utilizării ca document de călătorie, dar și accesul facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.

Ce costuri presupune?

MAI informează că în perioada 20 martie 2025 iunie 2026, contravaloarea cărții electronice de identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce înseamnă că solicitanții nu vor fi nevoiți să plătească suma de 39 de lei, contravaloarea documentului fără cip.

Datele înscrise în CEI

În format tipărit, noile documente vor conține: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.

În format electronic vor apărea următoarele date: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică, mai notează MAI.

Clarificări oficiale 

Odată cu lansarea cărților de identitate electronice, în spațiul public au apărut numeroase speculații și teorii despre cipul integrat, iar mulți cetățeni privesc cu scepticism această schimbare.

„Acest cip pe buletine va cuprinde niște informații despre deținătorul acestui buletin. Nu este sub nici o formă o unealtă prin care vom monitoriza sau controla viețile oamenilor”, a spus, pentru Observator News, Andrei Niculae, vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României.

Așadar, procesul de implementare este gradual și încă există incertitudini la nivel local. Totuși, este important de reținut faptul că trecerea la noile cărți de identitate electronice nu este obligatorie, iar cetățenii pot opta în continuare pentru varianta clasică, fără cip.

Citește AICI ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut cartea de identitate.  

Sursă foto: Inquam Photos-Octav Ganea/ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO, www.evpcv.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.