ACTUALITATE 27 iulie 2009

Tinerii din Covasna, oaspeţi ai francezilor, în cadrul programului „Tineret în acţiune”

de Covasna Media | 939 vizualizări

Mai mulţi tineri din judeţul Covasna au câştigat, alături de tineri din judeţele Sarthe (Franţa) şi Zala (Ungaria), un proiect comun în valoare de 50. 000 de euro, prin programul „Tineret în acţiune“, ale cărui priorităţi sunt cetăţenia europeană, diversitatea culturală şi protecţia mediului. Prima acţiune concretă a programului a constat într-o vizită de o săptămână a celor din Covasna şi Zala în Franţa, unde au fost primiţi ca oaspeţi ai celor din Sarthe, în perioada 8- 16 iulie. În Franţa, judeţul Covasna a fost reprezentat de Asociaţia Tinerilor din judeţul Covasna, Consiliul Judeţean al Elevilor şi Biroul Europe Direct.

Judeţul Covasna, reprezentat cu drapelul secuiesc

Întâlnirea cu tinerii din Ungaria şi cei din Franţa a presupus camparea în apropierea unui castel din judeţul Sarthe, programul cuprinzând vizitarea diverselor locuri de atracţie ale zonei, discuţii pe teme de multiculturalitate, jocuri sportive ş.a. Cortul tinerilor din Covasna a fost marcat cu drapelul secuiesc, tinerii din judeţul nostru vorbindu-le celorlalţi despre obiceiurile şi limba secuiască şi cântându-le, totodată, imnul secuiesc şi pe cel al Ungariei, atunci când, de 14 iulie, s-a intonat şi imnul Franţei, cu ocazia zilei naţionale a acesteia.

Avocatul Tinerilor, idee din Hexagon

Una dintre ideile adoptate de tinerii covăsneni de la cei francezi se referă la înfiinţarea unei instituţii asemănătoare Avocatului Poporului, care însă ar purta denumirea de Avocatul Tinerilor.

Astfel, tinerii din Covasna intenţionează să le ceară autorităţilor centrale înfiinţarea Avocatului Tinerilor, pentru ca problemele tinerilor să poată fi rezolvate prin apărarea drepturilor acestora de către o instituţie cu atribuţii clare.

Reprezentantul Consiliului Judeţean pentru Tineret din judeţul Covasna, Nemes Elod (foto), a declarat că ideea Avocatului Tinerilor a venit după vizita în Franţa. Potrivit lui Nemes Elod, în Franţa tinerii pot fi apăraţi în faţa diverselor abuzuri de către un astfel de Avocat, care acolo există la nivelul fiecărui judeţ.

Nemes Elod a explicat că Avocatul Tinerilor ar fi putut fi de foarte mare folos acum un an când, tinerii au iniţiat protestele împotriva deciziei Guvernului de a nu mai permite tinerilor de peste 18 ani să beneficieze de alocaţii şcolare, chiar dacă sunt încă încă la liceu.

Monica Rizea

Teme articol: tineri Secuiesc steag francezi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.