ACTUALITATE 26 iulie 2012

Tinerii – punți de legătură între țările europene

de Covasna Media | 427 vizualizări

În perioada 20-24 iulie, Asociaţia de Tineret Ecou în parteneriat cu Despărțământul Astra Covasna-Harghita din Sf. Gheorghe şi Despărțământului Astra „Mihail Kogălniceanu” din Iași au organizat proiectul „Tinerii – punți de legătură între țările europene”. Tineri de la universităţi din Republica Moldova (Chișinău, Cahul), Ucraina (Cernăuți, Ismail) și din România (Sf. Gheorghe, Bucureşti, Iași) au petrecut 4 zile în Sfântu Gheorghe şi împrejurimi, pentru a dezbate problemele actuale pe care studenţii le au în ceea ce priveşte comunicarea la nivel internaţional, dar şi pentru a consolida legăturile culturale între centrele universitatre în care învaţă români. Proiectul a avut în vedere o preponderentă dimensiune culturală, accentuând faptul că întotdeauna cultura este aceea care realizează adevărate liante între popoare.

Participanții au vizitat obiective culturale muzeale din municipiul Sf. Gheorghe, dar și muzee ce se constituie în embleme ale patrimoniului cultural românesc, castelul Peleș și castelul Bran, au admirat munții și frumusețile naturale de la Poiana Brașov și din staţiunea Covasna, unde au luat parte și la tradiționala Nedeie mocănească. Îndreptându-se spre județul Covasna, dinspre Iași, s-au oprit la două mânăstiri, „Sf. Ilie” din Toplița și „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureșului, unde au avut șansa de a se întâlni cu Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan Selejan. La Brașov, au participat la o lansare de carte (romanul „Inelul de aur” de Ion Topolog) organizată în cadrul Târgului de Carte și Muzică din Piața Sfatului.

Tinerii participanţi la proiect au avut parte de întâlniri cu voluntarii Asociaţiei de Tineret ECOU în cadrul cărora au schimbat idei şi au împărtăşit experienţe din cadrul activităţilor organizaţionale.

Impresiile studenților au fost extraordinare. Cei mai mulți dintre studenții din Basarabia și Ucraina au venit pentru prima dată în România. „Am rămas profund impresionată de tot și de toate. De oameni, de natură, de istoria care a fost păstrată cu sfințenie, o istorie care este și a mea. Sunt fericită că am văzut munții, așa cum i-am visat”, ne-a mărturisit Cristina Martâniuc din Chișinău, iar Verginia Luca din Cahul ne-a spus: „Tot ce am vizitat m-a impresionat prin faptul că fiecare își are farmecul său aparte. Nu în ultimul rând, aș vrea să spun că prin acest proiect am avut ocazia să-mi fac și noi prieteni minunați, alături de care m-am simțit bine, cu care am discutat diverse teme, ne-am bucurat împreună”. Pe Nadya Borcheanu din Izmail a impresionat-o foarte mult „purtarea de grijă ce ați avut-o față de noi, iar sentimentele și emoțiile pe care le-am simțit aici vor rămâne în sufletul meu”.

Pentru reușita proiectului, se cuvin mulțumiri celor care au ajutat la derularea lui în bune condiții: Consiliul Local Sf. Gheorghe, Palatul Elevilor din Sf. Gheorghe (director Kerekes Jeno), familia ing. Ioan și Teodora Bălan, familia Csia Kalman și Terezia, Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu” din Covasna, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Brașov. Datorită tuturor acestora, participanții la proiectul „Tinerii – punți de legătură între țările europene”, în special oaspeții de peste hotare, au plecat acasă „cu o mare bucurie, dar și cu speranța că voi mai avea ocazia să retrăiesc momentele minunate petrecute cu tineri de vârsta mea din locuri atât de îndepărtate” (Victoria Todorova, Izmail).

Inițiativa aparține Despărțământului Astra „Mihail Kogălniceanu” din Iași și se încadrează în programul „Acasă la noi”, prin care tineri români din afara granițelor țării se implică în proiecte desfășurate în România.

Prof. Luminița Cornea, coordonator program

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.