Tineri din Sfântu Gheorghe la Naționala de Dezbateri Academice de la București
În acest weekend are loc, în premieră la București, a XXI-a ediție a Campionatului Național de Dezbateri Academice din România, în organizarea unei echipe conduse de către președintele ARDOR Muntenia, Emi Beteringhe, directorul de turneu al ediției din acest an a celui mai mare open de dezbateri pentru liceeni, Sain George City of Debate.
Clubul de dezbateri din Sfântu Gheorghe va fi prezent la evenimentul organizat la Universitatea Româno-Americană cu 3 echipe și 3 arbitri din Sfântu Gheorghe și o echipă din Brașov. Prima echipă este formată din recent absolvenții de la CNMV, Teo Pavel, Dragoș Muntean și Ioan Ganea jr., ultimul dintre ei cel mai titrat debater actual al clubului, cu câteva finale de campionate la nivel regional și naţional jucate pe parcursul liceului. A doua echipă îi cuprinde pe actualii studenți, experimentații Raluca Popa și Victor Bolog, ambii finaliști la Saint George City of Debate anul trecut, și Bogdana Ionescu, promițătoarea speranță de doar clasa a XI-a din CNMV, semifinalistă în acest an tot la openul organizat la Sfântu Gheorghe. Cea de-a treia echipă de la noi din club, acceptată în faza a doua a calificărilor, este formată din mai tinerii liceeni din CNMV Ramona Vidican, Denisa Pîntea și Radu Ionuț Mihail. În premieră pentru clubul nostru, ni s-a alăturat o echipă din Brașov – Teona Ion, Bianca Mathe și Laura Constantinescu, ultima dintre ele premiantă la ultima ediție a campionatului Brașovul Dezbate și participantă la Masterclass Pădureni 2013. Le mulțumim celor trei arbitri care vor reprezenta clubul nostru la eveniment, multiplu premiante pe parcursul carierei lor din timpul liceului, Laura Ardeleanu – actualmente masterandă la ASE București, Andreea Cucu – studentă la Facultatea de Drept a Universității București și Simina Gheorghincă – studentă în „Law & Politics” în Essex, Anglia. Acesteia din urmă, cât și lui Dani Cruceriu, li se cuvin mulțumiri speciale, deoarece și-au făcut vreme să ajute echipele și în perioada de pregătire.
Am fost onorat să accept din partea echipei organizatoare postul de „Equity Officer”, ceea ce înseamnă că nu voi arbitra propriu-zis meciuri, dar voi supraveghea buna desfășurare a evenimentului, încercând să aplanez orice situație posibil conflictuală care ar putea apărea în ceea ce privește conținutul sau forma unei dezbateri.
Teme de dezbateri provocatoare
Fiecare dintre echipe va juca minim 8 meciuri de calificare vineri și sâmbătă, 4 „impromptu”, adică vor ști tema cu doar o oră înainte, și 4 dintre acestea pe moțiuni anunțate, moțiuni provocatoare și extreme de incisive, precum: „Statul ar trebui să solicite Bisericii Ortodoxe Române să-și ceară scuze pentru declarațiile homofobe și sexiste din ultimii ani” sau „Ar trebui ca UE să ofere statut de membru statelor nord-africane și din Orientul Mijlociu, în schimbul unei tranziții democratice de succes” sau „Banca Centrală Europeană ar trebui să aibă drept de veto asupra bugetelor țărilor membre”. Nu trebuie omis faptul că echipele participante sunt pregătite atât să afirme cât și să infirme moțiunile, astfel încât doar cu câteva minute înainte află dacă sunt în banca Guvernului sau în cea a Opoziției. Duminică vor avea loc meciurile eliminatorii, iar luni finala, pe o temă extreme de interesantă: „Dacă ai fi emigrant dintr-o țară săracă, aflată în conflict, ce loc ai alege să te stabilești: SUA sau UE?”
Cu certitudinea experiențelor acumulate în ultimii ani conform cărora genul acesta de eveniment, ca și dezbaterile în sine, sunt o componentă excelentă de educație non-formală extrem de bine venită în viața elevilor de liceu, dar și a studenților, cunoștințele diversificate, abilitățile și competențele dobândite de aceștia fiind un real sprijin pe parcursul întregii vieți, încheiem cu speranța că va fi un weekend plăcut și extreme de productiv pentru fiecare dintre participanți, atât jucători, arbitri sau spectatori.
Mădălin Guruianu,
Coordonator „Debate Club Sfântu Gheorghe”