ACTUALITATE 26 iunie 2020

Tineri căutați de salvamontiști după un accident cu mașina de teren

de Iulia Drăghici - Taraș | 2488 vizualizări

Din fericire, nu a fost grav; din păcate, se aflau ilegal în zona de rezervație naturală 

Salvamontiștii au avut miercuri o misiune de salvare în zona Munților Baraolt, în apropierea vârfului Görgő. Doi tineri, cu vârste de 21, respectiv 13 ani, au solicitat prin 112 ajutorul salvatorilor, după un accident suferit cu o mașină de teren. Din fericire, doar unul dintre aceștia a fost rănit, însă nu a necesitat spitalizare.  

În data de 24.06.2020 a avut loc o nouă acțiune de căutare și salvare reușită în Munții Baraolt în apropierea vârfului Görgő, de către Serviciul Public Salvamont Covasna.

După acordarea primului ajutor au fost evacuați cu succes cei doi tineri, care au suferit un accident cu o mașină de teren”, arată o informare publicată pe pagina de Facebook Salvamont Covasna/Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat. 

Accidentul a fost anunțat la dispeceratul Salvamont după ora 16:40.  

A fost în zona Șugaș. Din fericire, nu a fost un accident grav. O singură persoană a fost rănită, dar nu a necesitat spitalizare. Dar totodată, din nefericire, accidentul a fost în rezervația naturală Natura 2000. (...) Când a fost alertat dispeceratul, tinerii au afirmat că nu știu unde se află, deci au apărut ca persoane rătăcite. Atunci s-au deplasat colegii, au identificat locul și au ajutat persoanele să ajungă în siguranță pe drumul public”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, directorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Potrivit salvamontiștilor, zona în care s-a petrecut accidentul este una protejată natural, unde accesul mijloacelor motorizate este, de altfel, interzis pentru că afectează și natura, dar este și periculos. 

Tragem din nou un semnal de alarmă pentru că vedeți ce se poate întâmpla. Putea să fie și într-un loc unde să avem, de exemplu, un rănit mai grav, și să nu ajungă Salvamontul ușor la locul respectiv. Din punctul ăsta de vedere, a fost un caz mai fericit, că nu s-a întâmplat o accidentare mai gravă. Dar totuși, fiind pădure, ar trebui foarte mare grijă”, mai spus șeful Salvamont Covasna. 

Cazul nu este unul singular. Luna trecută, un bărbat în vârstă de 26 de ani a fost rănit grav, la cap și la umărul drept, după ce s-a accidentat cu motocicleta. Evenimentul a avut loc în apropiere de Vârful Bodoc, tot într-o arie protejată, unde accesul cu mijloace motorizate este interzis. 

Trebuie foarte multă prudență pentru cei care se deplasează cu motocicleta în zone montane și bineînțeles trebuie să respecte și reglementările legii în vigoare. Mă refer aici la protecția naturii, a rezervațiilor naturale și a siturilor Natura 2000. Din păcate, se întâmplă foarte des astfel de încălcări atât la noi, cât și la nivel național. Acesta poate fi un semnal de alarmă. Pe toate teritoriile ariilor naționale protejate, rezervații naturale sit Natura 2000 este interzis accesul mijloacelor motorizate, motociclete, ATV-uri, mașini 4X4, motociclete pentru enduro”, spunea, și luna trecută, Leonid Moscviciov.

Astfel de cazuri de încălcare a legislației ariilor protejate pot fi trase la răspundere atât de polițiști, cât și de alte autorități ale statului cu atribuții în acest domeniu. 

Sursă foto: Salvamont Covasna/Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.