ACTUALITATE 28 iulie 2016

TineREȚEA este și în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 867 vizualizări

Programul „TineREȚEA” s-a lansat oficial în județul Covasna. La prima activitate, care s-a derulat în perioada 26–28 iulie la Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului, au participat 17 persoane, dornice să afle mai multe despre activitățile lucrătorilor de tineret și despre voluntariat. Programul este unul național, inițiat de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și sprijinit de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna. Doina Pătrunjel și Grüman Éva sunt lucrătorii de tineret, atestați de MTS, care coordonează inițiativa la nivel local.

„Pe termen scurt, scopul proiectului „TineREȚEA” este să identificăm tinerii care nu fac parte din organizații și asociații și să îi activizăm, să participe la rezolvarea problemelor comunității și să își facă auzite nevoile, ca să știm cum să îi ajutăm”, ne-a spus lucrătorul de tineret din Întorsura Buzăului, Doina Pătrunjel.

Prima activitate, care a fost de fapt un curs de formare, a reunit 17 participanți. Printre aceștia s-au numărat elevi de liceu din Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului, cadre didactice din ambele orașe, dar și lucrători de tineret din organizații din Sfântu Gheorghe. „Sunt foarte fericită că am reușit să formăm o echipă mixtă – Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe”, a spus Doina Pătrunjel.

Același gând e împărtășit și de colega sa, Grüman Éva, lucrătorul de tineret din Sfântu Gheorghe: „Mi se pare foarte pozitiv faptul că am lucrat alături de participanții de la Întorsura Buzăului. Putem să contăm pe tinerii noștri, care ne-au asigurat că sunt lângă noi și lângă inițiativa aceasta națională, «TineREȚEA»”.

Doina Pătrunjel a subliniat, metaforic, faptul că acest program îi învață pe participanți „cum să pescuiască atunci când le e foame, decât să le dea peștele pe tavă în fiecare zi”. Aceasta a mai punctat că la cursul de formare, desfășurat marți și miercuri la Sfântu Gheorghe și joi la Întorsura, cei prezenți au învățat despre legea voluntariatului, au aflat ce înseamnă să fii lucrător de tineret, ce conține fișa postului unui lucrător de tineret, dar au întreprins și activități de teambuilding și au exprimat nevoile pe care le au în cadrul comunității din care fac parte.

Concluziile primei activități TineREȚEA

Atât participanții, cât și lucrătorii de tineret s-au declarat mulțumiți la finalul primei activități.

„Am rămas uimită de cât de matur gândesc și cât de clar văd lucrurile acești tineri care au participat la proiect. Sunt niște tineri minunați! Eu, ca profesor, îi cunosc de la clasă și din unele proiecte, dar mi-a făcut mare plăcere să îi cunosc și altfel, să le cunosc ideile și să îmi dau seama că avem pe cine să ne bazăm, că avem niște tineri responsabili”, a spus Doina Pătrunjel.

Grüman Éva ne-a spus că implicarea participanților a fost una exemplară: „Tinerii sunt foarte deschiși și interesați. Chiar dacă perioada aceasta a lunii iulie nu a fost cea mai potrivită, am reușit să organizăm cursul. Aveam temeri că nu o să avem destui participanți, dar chiar nu am avut probleme. În plus, am lucrat foarte bine în echipă alături de participanți, ceea ce mi-a plăcut foarte mult”.

Ioana Hermenean, unul dintre participanți, spune că a participat pentru prima dată la un astfel de curs de formare. „Am decis să particip la acest program deoarece am crezut că o să fie un curs interesant din care voi putea învăța multe lucruri care mă vor ajuta pe viitor, atât pe mine cât și pe cei din jurul meu. A fost primul program de acest fel la care am participat și pot spune că sunt foarte fericită și mulțumită pentru că am fost acolo. Acest program m-a făcut cu siguranță să îmi doresc să mai particip la astfel de activități. Avantajele dobândite în urma participării la acest curs sunt dezvoltarea personală, prieteniile pe care le-am legat și nu în ultimul rând aș spune deschiderea spre lumea voluntariatului, deoarece am aflat multe informații foarte utile despre voluntariat și despre lucrătorii de tineret”.

Mălina Barbu, un alt participant, a subliniat faptul că activitățile de acest tip sunt un schimb de idei continuu. „Am decis să particip deoarece am crezut că participarea la un asemenea curs va ajuta Asociația pe care dorim să o deschidem la Întorsura Buzăului. Am aflat că la idei se aplică următoarea regulă: când tu ai o idee, iar celălalt are o idee, veți ajunge să faceți un schimb de idei în care fiecare va avea două idei. Cred că pe asta s-a bazat cursul, în sine. A fost obositor pe alocuri, dar structura cursului și organizarea de care a dispus l-au făcut să fie destul de închegat încât fiecare să își poată extrage propriile idei. Printre avantaje se numără faptul că mi-am dat seama de rolul echipei și importanța acesteia. De asemenea, atmosfera a contribuit la o stare generală de bine și o pozitivitate pe care încă o am după finalizarea cursului”.

Lucrătorul de tineret

Potrivit Évei Grüman, lucrătorul de tineret este o persoană specializată, profesionistă, care lucrează cu tinerii dornici să se implice în activități de voluntariat. „Noi vrem să facem treabă de calitate. Cantitativ există proiecte, dar trebuie să le coordonăm calitativ. Lucrătorii de tineret știu cum să se ocupe de tineri, cum să îi formeze, cum să îi recruteze și așa mai departe”, a punctat aceasta.

„Lucrător de tineret poate să fie oricine, indiferent de specializare, dar trebuie să aibă anumite competențe: abilități de comunicare, în limba română și cel puțin în limba engleză, abilități de inter-relaționare, de a atrage oamenii în jurul lui, entuziasm, dinamism și să îi pese. Cred că e foarte important să îți pese de comunitatea în care trăiești și de oamenii care o formează”, a spus Doina Pătrunjel, care a explicat și ce a determinat-o să devină un astfel de lucrător de tineret: „Intrarea mea în proiect a avut un obiectiv pe termen lung, și anume acela de a susține inițiativele tinerilor din zonă. Există multe inițiative ale tinerilor, dar sunt la scară mică. Atunci m-am gândit că ar fi bine pentru comunitate dacă cineva ar aduna la un loc aceste inițiative, le-ar însuma și ar folosi ideile, energia și timpul tinerilor către un anumit scop. (...) Îmi propun să cooptăm și voluntari care sunt mai puțin tineri în buletin, dar care sunt tineri în suflet. Sunt multe persoane care au voință, disponibilitate de timp și energie”.

„Open space” la Întorsura Buzăului, următoarea activitate

În cadrul cursului de formare, participanții împreună cu cei doi lucrători de tineret au pus la cale un plan concret pentru activitățile care vor urma. Prima activitate care va fi pregătită de voluntarii din „TineREȚEA” va avea loc la sfârșitul lunii august și este un „open space”, unde tinerii vor purta discuții despre principalele probleme ale comunităților din care fac parte. „Joi ne-am întâlnit și am făcut planul de acțiune”, ne-a spus Doina Pătrunjel, care a mai adăugat: „La acest open space pot participa de la 20 de persoane până la mii de persoane, iar limita de vârstă nu există. Tema de discuție va fi propusă de participanți. La prima consultare vrem să știm care sunt domeniile de interes ale tinerilor din zonă. Indirect, din aceste discuții vom afla și nevoile acestora”.

Regulile proiectului „tineREȚEA” spun că voluntarii trebuie să organizeze cel puțin 4 activități din sfera consultării și a dialogului structurat (de minim 4 ore), pe lângă activitatea de formare, care tocmai s-a încheiat. Termenul de organizare a întâlnirilor este luna octombrie.

 

Teme articol: Covasna voluntariat tineretea
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.