ACTUALITATE 18 august 2017

Test revoluționar de depistare timpurie a cancerului

de Covasna Media | 469 vizualizări

Un medic de origine română conduce echipa de cercetători

O echipă de cercetători americani condusă de un medic de origine română, de la John Hopkins University, spune că a făcut un pas important către dezvoltarea unui test care poate determina prezența cancerului în organism înainte de apariția primelor simptome, potrivit News.ro, care citează un articol publicat de NBC News.

Analiza de sânge a detectat majoritatea tipurilor de cancer care provoacă cele mai multe decese, cum sunt cancerul de sân, de colon, plămâni și ovarian.

Testul nu este încă finalizat, dar studiul realizat arată calea care trebuie urmată. „Este multă agitație în jurul biopsiilor lichide, dar majoritatea au fost făcute în stadiile avansate de cancer sau la persoane la care știai deja ce să cauți”, a explicat Victor Velculescu, profesor de oncologie la Centrul pentru Cancer Kimmel de la Johns Hopkins University.

„Rezultatul surprinzător este că există o proporție mare a pacienților cu forme incipiente care au modificări în sânge”, a adăugat el.

Testele inițiale au permis detectarea cancerului în cazul a 62% dintre pacienții diagnosticați cu diverse tipuri de cancer de gradul 1 și nu au existat rezultate false pozitiv.

„Diferența de supraviețuire între stadiul incipient și stadiul avansat de cancer ar permite salvarea a peste un milion de vieți anual în lume”, a spus medicul de origine română.

Echipa lui Velculescu a studiat 58 de gene legate de cancer, subvenționând ADN-ul de 30.000 de ori, pentru a căuta mutații provocate de celule canceroase care plutesc în sânge.

Metoda va trebui testată pe grupuri mai mari de pacienți, iar acuratețea va trebui îmbunătățită, spune Velculescu.

Digi24.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.