ACTUALITATE 4 februarie 2019

Terapie - intensivă la SMURD Covasna?

de Iulia Drăghici - Taraș | 700 vizualizări

Bilanțul anual al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” (ISU) al județului Covasna a scos la iveală faptul că la nivelul SMURD ar fi necesară dotarea și cu o ambulanță de terapie-intensivă mobilă, tip C, care să fie operată de medici și asistenți, în condițiile în care, la momentul de față, aceasta lipsește cu desăvârșire. Totuși, liderii din IGSU, prezenți la bilanțul ISU Covasna, au spus că și dacă ar fi adusă o astfel de ambulanță, lipsa de personal ar face-o inutilizabilă.  

„Vreau să remarc faptul că, din păcate, nu avem operațională nicio ambulanță de tip C la nivelul județului pe SMURD, adică nu avem terapie intensivă mobilă și cred că nu este nevoie de vreo justificare de ce este nevoie. Am purtat mai multe discuții la nivelul autorităților, căutăm soluții. Avem ceva în plan, să vedem și dacă ne va ieși”, a spus șeful ISU Covasna, locotenent colonelul Adrian Simtea, în prezentarea susținută din cadrul bilanțului pe anul 2018.

Răspunsul la această solicitare a venit imediat de la șeful Direcției Planificare exerciții și management stări excepționale din cadrul IGSU, locotenent colonelul Claudiu- Florentin Zamfir, care a spus că și dacă ar fi posibilă dotarea ISU Covasna cu o astfel de autospecială, mai dificilă ar fi corelarea cu componenta medicală necesară.  

„Am auzit că intenția este pentru a operaționaliza o autospecială de terapie intensivă mobilă. Sper că demersul este în corelare și cu componenta medicală, încât să știți că foarte multe inspectorate județene au intenția de a operaționaliza astfel de echipaje, numai că este dificil pentru că, așa cum noi avem deficit pe zona de personal, și pe componenta medicală de medicină de urgență sunt ceva dificultăți așa încât ne putem bucura că avem o mașină în curte și totuși să nu o putem folosi. Trebuie foarte bine analizat acest aspect”, a declarat locotenent colonelul Claudiu- Florentin Zamfir, prezent la bilanțul ISU pe 2018.

În 2018, paramedicii SMURD din cadrul ISU Covasna au avut peste 2.900 de intervenții în cazuri medicale, cu 200 mai multe decât în 2017. De asemenea, 74 de misiuni au fost pentru descarcerare și prim-ajutor. Peste 2860 de persoane adulte și aproape 260 de copii au fost asistați de salvatorii covăsneni din cadrul ISU anul trecut. Cele mai multe cazuri au fost în zona reședinței de județ, potrivit bilanțului.

Sursă foto: ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.