ACTUALITATE 10 aprilie 2020

Terapia Intensivă a Spitalului Județean, lovită de COVID

de Iulia Drăghici - Taraș | 6452 vizualizări

20 de angajați de pe această secție au fost depistați pozitiv la testul de coronavirus

În urma testelor COVID-19 realizate pe angajați, 20 de cadre medicale de pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe au fost depistate ca fiind infectate cu SARS-COV-2. Conducerea unității spitalicești a făcut precizarea vineri, într-o conferință de presă, în care a subliniat că sarcina administrării secției de Terapie Intensivă a fost preluată în prezent de medici și asistente de la Cardiologie.

Având în vedere că la Terapie Intensivă s-au confirmat pozitiv o parte din colegii noștri, a trebuit să aducem măsuri de reorganizare a activității. În momentul de față am împărțit și am dirijat și detașat personal de pe Secția de Cardiologie, la Secția de Terapie Intensivă, în vederea asigurării la un nivel cât se poate de satisfăcător a activității de Terapie Intensivă. Așteptăm încă rezultate în această privință (n.red. a campaniei de testare a întregului personal), dar nu pot să vă spun numărul de confirmați până acum, decât că sunt 20 de colegi, printre care și medici și asistente, confirmați pozitiv de la Terapie Intensivă”, a spus vineri, într-o conferință de presă, managerul spitalului județean, Andras-Nagy Robert.

Până în prezent, s-au efectuat peste 900 de teste pentru depistarea coronavirusului în rândul angajaților spitalului județean. 

O să facem o analiză de la început până la sfârșit când am terminat și am primit toate rezultatele de la laborator, ca să putem să tragem o concluzie cât înseamnă personal. Sunt mulți dacă ne uităm așa, dar având în vedere numărul de teste pe care l-am făcut până acum, deci de la momentul Obstetrică – Ginecologie, până astăzi, am ajuns pe la 900 de teste. Sunt județe în  care s-au făcut 100 de teste. Noi, pentru angajați am făcut aproape 1000 de teste. Normal că ies rezultate și e bine că ies rezultate în momentul „astăzi” pentru că în momentul în care activitatea va fi suprasolicitată atunci putem lucra cu personal mai extins, adică pe viitor putem conta pe acest personal. Acesta este și motivul pentru care am luat această decizie, de a înlocui personalul de Terapie Intensivă cu alt personal, de la Cardiologie, care oricum este familiarizat cu activitatea de Terapie Intensivă în acest spital”, a mai spus managerul.

Pe Secția de Terapie Intensivă lucrează, în total, în condiții normale, 38 de persoane.

Dintre cei declarați pozitivi, personalul de la Terapie Intensivă nu figura vineri în rândul persoanelor internate, ci „urmează să fie aduși în spital, să se facă investigații, să se facă procedurile care sunt necesare”, a mai spus Andras-Nagy Robert.

O anchetă epidemiologică este în desfășurare ca să se afle de unde a pornit infectarea personalului și nu se exclude nici faptul că virusul a putut fi adus de unul dintre pacienții care a mințit în timpul triajului epidemiologic, și ulterior a fost depistat pozitiv, dar nici varianta că angajații s-ar fi putut infecta între ei. 

Managerul spitalului județean a punctat și că a cerut ajutor de la spitalele din jur pentru detașarea de medici la Sfântu Gheorghe.

De la Târgu Mureș avem promisiunea că ne pot ajuta în ceea ce privește detașare de medici de terapie intensivă rezidenți, din Harghita răspunsurile au fost negative, iar în Brașov am început o posibilitate de dezvoltare a legăturii între cele două spitale și avem un feedback pozitiv în ceea ce privește această situație. Din Brașov avem susținerea că o să primească acele cazuri care la un moment dat vor depăși competența și capacitatea pe care o avem la momentul actual al secției de Terapie Intensivă”, a mai spus Andras-Nagy Robert.

Vineri, 10 aprilie, la ora 13, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe erau internați 32 de pacienți cu coronavirus, dintre care doi la Terapie Intensivă, unul în stare critică și altul intubat. De asemenea, încă opt pacienți suspecți sunt internați și așteptă rezultatele testului COVID-19.

Până în prezent, statistica județeană de vineri a arătat 79 de cazuri de coronavirus depistate în total, de la începutul pandemiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.