Tentativă de furt la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe
Trei persoane au încercat să fure materiale de construcţie din curtea Catedralei.
Poliţiştii covăsneni au prins trei persoane care au încercat să sustragă materiale de construcţie din curtea Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, care se află în reparaţii.
Potrivit conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna, cele trei persoane, respectiv o femeie în vârstă de 39 de ani şi doi copii de 15 şi 12 ani, au sustras două coli de tablă zincată ce urmau să fie folosite pentru repararea acoperişului, pe care le-au abandonat lângă gardul catedralei.
Prejudiciul a fost recuperat, dar poliţiştii continuă cercetările în acest caz sub acuzaţia de tentativă de furt calificat.
Nu este pentru prima dată când Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe este vizată de hoţi. În luna iulie, o patrulă de siguranţă publică a identificat doi tineri în vârstă de 17, respectiv 28 de ani, care au furat din curtea Catedralei aproximativ 39 de kilograme de tablă provenită de la acoperiş.
Lucrările de reparaţii la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe au început în primăvara acestui an şi au ca scop refacerea turlelor şi a acoperişului. Preotul paroh Cristian Groza a declarat că acest lăcaş de cult nu a mai beneficiat de lucrări majore de restaurare din anul 1983. Din cauza intemperiilor au apărând fisuri în acoperiş, iar ploile au afectat parţial pictura interioară.
Lucrările de reparaţii au fost efectuate până în prezent în proporţie de circa 60% şi au fost achitate din banii primiţi de la Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi din donaţiile făcute de enoriaşi. De asemenea, Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe au alocat împreună 45.000 de lei. Pentru finalizarea acestora ar mai fi nevoie de aproximativ 200.000 de lei, drept urmare preoţii au demarat o campanie de strângere de fonduri. Donaţiile pot fi făcute la Catedrală sau în contul RO29 RNCB 0124 0380 1873 0002 deschis la BCR Sfântu Gheorghe.
Catedrala ortodoxă din Sfântu Gheorghe, considerată un simbol pentru ortodoxia românească din zonă, a avut o istorie zbuciumată. Aceasta a fost finalizată în anul 1983, după 44 de ani de la punerea pietrei de temelie. La data semnării Dictatului de la Viena pronunţat la 30 august 1940, în urma căruia România a fost nevoită să cedeze vremelnic Ungariei hortyste aproape o jumătate din teritoriul Transilvaniei, sfântul lăcaş fusese ridicat până la cupolă.
Potrivit documentelor de arhivă, materialul de pe şantierul catedralei a fost împărţit cetăţenilor urbei pentru a-şi construi locuinţe, iar în subsolul acesteia armata maghiară a amenajat un adăpost antiaerian. După eşuarea proiectului de demolare a catedralei prin dinamitare, în 1949, comuniştii veniţi la putere au pus în discuţie transformarea clădirii în ateneu, dar proiectul a fost abandonat. Lucrările de reconstrucţie au fost reluate după aproape două decenii, în jurul anului 1970 şi finalizate abia în 15 mai 1983.