ACTUALITATE 15 decembrie 2016

Tendinţă pe piaţa muncii: tot mai mulţi angajaţi cu salariu minim

de Covasna Media | 1354 vizualizări

Pe piaţa muncii din România, creşte numărul muncitorilor necalificaţi şi scade numărul celor calificaţi, arată un studiu realizat de patronii de firme din România.

Studiul citat arată că, deşi economia generează locuri de muncă, sunt prost plătite. În multe judeţe, mai bine de jumătate dintre angajaţi câştigă salariul minim, iar ponderea lor va creşte şi mai mult dacă va creşte salariul minim, pentru că vor fi prinşi din urmă cei care în momentul de faţă nu sunt la cel mai jos prag de salarizare, ci puţin deasupra. O creştere naturală a salariilor poate veni printr-o creştere a pregătirii angajaţilor astfel încât munca lor să producă mai multă valoare adăugată. Însă calificarea forţei de muncă şi, după caz, reconversia ei, este un proces care durează.

O transformare îngrijorătoare şi-a făcut apariţia pe piaţa muncii din România. Un studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni arată că anul acesta firmele au angajat 60.000 de muncitori necalificaţi, cu 8% mai mulţi decât anul trecut. În schimb, au fost desfiinţate 77.000 de contracte de specialişti în diverse domenii. Cel mai probabil, firmele nu au renunţat la personalul calificat, ci l-au pierdut. Posturile eliberate de specialişti sunt ocupate cu greu, iar mulţi angajaţi bine pregătiţi, preferă să plece peste hotare.

România devine astfel şi mai mult o ţară a locurilor de muncă prost-plătite. Studiul investitorilor autohtoni arată că nu mai puţin de 41,5% dintre contractele de muncă sunt remunerate cu cel mult 1.350 de lei brut. Adică sunt undeva la nivelul salariului minim de 1.250 de lei şi încasează net mai puţin de 1.000 de lei pe lună. În schimb, cei care câştigă peste salariul mediu pe economie, sunt de două ori mai puţini. Iar dispariţia specialiştilor va face ca ponderea lor să fie şi mai mică.

În multe judeţe peste jumătate dintre angajaţi au un salariu brut de cel mult 1.350 de lei. În Vrancea, ponderea lor este chiar la 60%. Iar în Maramureş, la 59%. În alte şase judeţe, cum ar fi în Harghita, Suceava sau Teleorman, ponderea celor care câștigă salariul minim sau puţin peste salariul minim este de peste 55%.

În acelaşi timp, în zece judeţe, cei care câştigă peste salariul mediu formează împreună mai puţin de 10% din forţa de muncă.

Este o situaţie din care nu se iese atât de uşor. În unele zone ale ţării posturile bine plătite sunt rare, deoarece companiile nu investesc acolo deoarece fie nu au drumuri şi căi ferate suficient de bune, fie sunt prea departe de graniţă. Pe de altă parte sunt şi companii care, deşi îşi deschid fabrici, nu reuşesc să atragă nici măcar forţă de muncă necalificată. Încearcă să o aducă din alte colţuri ale ţării, dar oamenii care au fost dispuşi să îşi părăsească domiciliul pentru un loc de muncă bun deja au plecat în judeţele mai bogate. Dar sunt şi mulţi oameni care, deşi nu au o slujbă, nu sunt dispuşi să plece de acasă.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 16 decembrie 2016
Uite Programul colorat de guvernare al PSD, care va aduce, pocnind din biciul rosu al lui Liviu Dragnea, fericire si multi bani in casele romanilor, incepand cu 1 Ianuarie citeste integral
lili, 16 decembrie 2016
Las' ca vine Dragnea cu Programul colorat de guvernare al PSD si toata suflarea romaneasca va avea salarii si pensii uriase, se aude ca vor intoarce in Romania inca din 1 Ianuarie 2017 cele peste 4 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.