Teatrul Osonó din Sfântu Gheorghe, premiul „Charlemagne pentru tinerii europeni” la nivel naţional
Teatrul independent Osonó din Sfântu Gheorghe a câştigat etapa naţională a concursului „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” şi va reprezenta România în finala competiţiei ce va avea loc în luna mai în Germania.
Managerul teatrului, Fazakas Misi, a declarat, miercuri, că această distincţie, decernată anual de către Parlamentul European şi Fundaţia pentru Premiul Internaţional Charlemagne din Aachen, este una dintre cele mai valoroase obţinute de Osonó în cele peste două decenii de existenţă şi atestă calitatea proiectelor trupei.
„Premiul este acordat pentru proiecte organizate de tineri care promovează buna înţelegere şi dezvoltarea unui simţ comun al identităţii europene şi care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate. Anul acesta, proiectul nostru 'Teatrul Osonó în educaţia în Europa' a fost ales dintre 330 de proiecte şi aşa am câştigat la nivel naţional. Pentru noi este un feedback foarte important, deoarece premiul nu se referă la un singur spectacol, ci se referă la activitatea şi întreaga direcţie a trupei. De fapt, trupa Osonó este un proiect de tineret la un nivel şi un standard european, în care noi credem foarte mult şi suntem bucuroşi că asta se vede şi din afară”, a declarat Fazakas Misi.
Oláh Katalin, managerul de proiecte al teatrului, a menţionat că proiectul cu care Osonó a participat la concurs a inclus cele mai importante activităţi din anul trecut, respectiv trei turnee internaţionale cu spectacolele „Chipul din oglinda apei”, „Cercul prietenilor neştiuţi” şi „Mask@face.now”, care au fost văzute de aproximativ 15.000 de spectatori din mai multe ţări europene. Potrivit acesteia, scopul trupei Osonó a fost de a încerca să creeze un „cadru artistic pentru iniţierea unui dialog între tinerii din Europa”.
„Pe lângă turnee, în proiect au fost adăugate şi cele trei tabere de vară organizate anual de Osonó şi un punct forte a fost şi faptul că Osonó a primit anul trecut premiul pentru cel mai bun ONG din judeţul Covasna. Am mai participat şi la şapte festivaluri internaţionale în anul 2015, care au adăugat un plus pentru această activitate europeană. Sperăm că la Aachen, unde ne vom întâlni cu reprezentanţi din fiecare ţară membră UE, să iniţiem nişte colaborări şi parteneriate prin care să reuşim să punem proiectele de tineret ale asociaţiei la nivel european, cu colaborări stabile”, a spus aceasta.
Osonó va participa în perioada 2-5 mai a.c. la „Săptămâna câştigătorilor” de la Aachen, eveniment ce va reuni toţi cei 28 de câştigători din Uniunea Europeană.
Osonó a aniversat în 2013 două decenii de existenţă şi este una dintre cele mai longevive formaţii teatrale de amatori din ţară. Aceasta şi-a început activitatea ca trupă şcolară de teatru, dar, ulterior, s-a transformat în teatru independent, fiind formată dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea.