Taxa auto modificată: Cine nu plăteşte timbrul de mediu
Noua taxă auto, timbrul de mediu, instituit încă din lună martie 2013, a fost plătit de toți șoferii, la înmatricularea unui autoturism pentru prima dată în România. La un an de la introducerea acestei taxe auto, prevederile în materie au fost modificate de parlamentari, astfel încât noi categorii de autovehicule vor fi scutite de la plată.
Timbrul de mediu, ce înlocuiește vechea taxă de poluare, se plătește începând din 15 martie 2013, fiind reglementat de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Conform prevederilor instituite la acea dată, timbrul de mediu este plătit o singură dată, în următoarele situații:
- când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România; - când un autoturism este reintrodus în parcul auto național, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto național, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului; - pentru mașinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate; - pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instante restituirea sau înmatricularea fără plată unei taxe de poluare/ de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situație va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.
Legea adoptată marți de deputați nu doar aprobă OUG nr. 9/2013, ci o și modifică, introducând două noi categorii de autovehicule ce vor fi scutite de la plata timbrului de mediu.
Concret, potrivit prevederilor încă în vigoare, sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:
- ce aparțin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și membrilor acestora, precum și altor organizații și persoane străine cu statut diplomatic, care își desfășoară activitatea pe teritoriul României; - special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum și în scopul preluării și transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat; - destinate a fi utilizate de forțele armate, forțele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră și de pompieri; - destinate serviciilor de ambulanţă și medicină, autovehiculelor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgență, precum și autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor; - confiscate; - dobândite prin moștenire; - încadrate în categoria vehiculelor istorice; - destinate competițiilor sportive; - donate instituțiilor de învățământ, sănătate și cultură, ministerelor, altor organe ale administrației publice, structurilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național, asociațiilor și fundațiilor de utilitate publică.
(economica.net)