ACTUALITATE 7 februarie 2016

„Tartuffe”, un text clasic într-o perspectivă modernă

de Mirela Cara Dragu | 1815 vizualizări

Săptămâna trecută, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a prezentat o nouă premieră pentru publicul interesat. Este vorba despre spectacolul „Tartuffe” de Molière, în regia lui Zakariás Zalán, care abordează îndrăzneț un text clasic pe care spectatorii conservatori s-ar aștepta să-l vadă pus în scenă într-o formulă în care se încearcă redarea aerului unei epoci demult apuse.

Tocmai această atmosferă a epocii autorului nu se regăsește în montarea lui Zakariás Zalán, în care personajele sunt oameni desprinși din lumea în care ne ducem astăzi existența, tot astfel cum actuale sunt și elementele de decor, sumare, dar pline de utilitate în spectacol, în care numai o pictură de fundal trimite cu gândul către alte vremuri.

Tartuffe Teatrul Andrei Muresanu februarie 2016 - 7

Practic, întreaga acțiune se desfășoară pe o canapea lungă plasată în mijlocul scenei, în jurul căreia acțiunea prinde contur într-un ritm dramatico-dinamic. Canapeaua devine astfel martorul tuturor scenelor în care dragostea falsă, naivitatea, intriga, impostura și interesul își arată pe rând colții în fața spectatorilor care au acces la toate secretele poveștii ce se ascunde în spatele aparenței create de Tartuffe.

Interesant în montarea regizorului Zakariás este felul în care reușește să păstreze firul poveștii în varianta în care o cunoaștem toți. Naiv și de bună credință, Orgon, jucat de Cornel Răileanu, dezvoltă o obsesie față de Tartuffe, pe care îl venerează nu ca pe un călugăr, ci chiar ca pe un dumnezeu, nepunând la îndoială nimic din ceea ce spune acesta. Orbit de convingerea sanctității lui Tartuffe, pe care Sebastian Marina reușește să îl redea cu toate dedesubturile ascunse în spatele afișatei pioșenii, Orgon este gata să îi ofere acestuia tot ce are, de la întreaga avere până la mâna propriei fiice. Numai norocul îl salvează de la nenorocirea pe care singur și-o provoacă, într-un moment în care pânza de pe ochi părea că i se ridică prea târziu.

Presărat cu muzică, dans, replici amuzante, uneori dramatic, alteori ludic, jocul actorilor din distribuție poate să surprindă prin suflul nou cu care par să vină în acest spectacol. Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu Jr., Daniel Rizea, Mihai Nițu și Marius Popa interpretează personajele satelit de pe lângă protagoniștii anterior menționați, astfel încât pot smulge ropote de aplauze cum s-a întâmplat la premiera de joi, şi la reluarea de vineri.

Tartuffe Teatrul Andrei Muresanu februarie 2016 - 2

Pentru o părere proprie asupra noului spectacol din agenda TAM, cei interesați vor putea vedea „Tartuffe”, la sfârșitul acestei săptămâni, respectiv în zilele de 12 și 13 februarie. Ca și celelalte spectacole, și acesta este inclus în abonamente, astfel că abonații TAM vor putea viziona vineri sau sâmbătă noua producție teatrală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.