ACTUALITATE 31 mai 2022

Târgu Secuiesc și alte 5 orașe europene, partenere într-un proiect finanțat cu peste 180.000 de euro

de Diana Pantelimon | 1083 vizualizări

Municipiul Târgu Secuiesc face parte din proiectul european WE4EU 2022, alături de alte cinci orașe din cinci țări diferite: Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria. Cele șase municipalități europene au încheiat la Gyöngyös, Ungaria, un acord de consorțiu în cadrul programului Europe for Citizens (Europa pentru cetățeni), prin care se pun bazele unei cooperări strânse în domeniile economic, turistic și cultural, pe o perioadă de aproape doi ani. Împreună vor putea depune ulterior proiecte comune direct la Bruxelles.

Proiectul a fost lansat în Ungaria, la Gyöngyös, în weekend-ul 20-22 mai a.c.

Liderii municipalităților și-au prezentat evoluțiile implementate și planificate și au căutat puncte comune care să le permită să lanseze noi proiecte cu finanțare directă la Bruxelles. Membrii consorțiului se așteaptă la o cooperare pe termen lung, în principal în domeniile economic, turistic și cultural.

Orașele sunt încurajate să facă schimb de experiențe pentru a explora și a dezbate subiecte și teme în aceste domenii.

„Am câștigat un proiect, Europe for Citizens, în care 6 municipii din 6 țări diferite se vor întâlni pe parcursul a aproape doi ani în diferite locuri (...) Este strict profesional, doar consilierii locali sau angajați ai primăriei pot participa, iar scopul este ca oameni din diferite țări, care lucrează în administrația publică, să se întâlnească, să se cunoască și să facă împreună mai multe proiecte și apoi investiții“, a declarat pentru Observatorul de Covasna - CovasnaMedia.ro, viceprimarul Szilveszter Szabolcs.

Cele șase municipalități au câștigat 185.000 de euro finanțare de la Uniunea Europeană.

„La sfârșitul lunii iunie o să vină în Târgu Secuiesc delegații de peste 50 de persoane din cele 5 țări partenere (...) Există proiecte europene unde nu este nevoie neapărat de prezența Parlamentului sau a Guvernului, pentru că sunt fonduri directe. Dacă avem o coaliție între câteva primării, putem accesa fonduri direct. Doar aplicăm și primim de la Bruxelles. Bugetul acestui proiect este de 185.000 de euro, din care primăria municipiului Târgu Secuiesc primește 17.000. Din aceștia putem găzdui și organiza evenimentul. Într-un an și jumătate reprezentanții primăriilor trebuie să viziteze fiecare municipiu“, a mai spus viceprimarul.

Alături de Târgu Secuiesc, orașele participante la proiect sunt Gyöngyös din Ungaria, Losonc din Slovacia, Lendava din Slovenia, Mělník din Cehia și Lodygowice din Polonia. Liderii așezărilor se vor întâlni în total de zece ori pe parcursul celor aproape doi ani de program. 

Sursa foto: Facebook/Dr. Szilveszter Szabolcs

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.