ACTUALITATE 18 mai 2017

Târg educaţional cu recitaluri, dans şi prăjituri la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 2029 vizualizări

Nouă licee teoretice, vocaţionale şi tehnologice din municipiul Sfântu Gheorghe şi-au prezentat oferta educaţională pentru următorul an şcolar în cadrul unui târg organizat joi în centrul municipiului, la care au participat câteva sute de elevi.

Pentru a demonstra că şcoala lor e cea mai bună, elevii şi cadrele didactice au recurs la metode dintre cele mai inedite. Spre exemplu, elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, care are mai multe specializări, printre care comerţ, turism, alimentaţie, estetică şi igienă, au oferit spre degustare de sandviciuri şi prăjituri făcute de ei, corul Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe a susţinut un recital, iar elevii altor licee au dansat îmbrăcaţi în costume populare.

Noutatea târgului educaţional, aflat la a doua ediţie, au constituit-o clasele profesionale în sistem dual, care vor funcţiona din toamnă în cadrul Liceului tehnologic „Puskas Tivadar”, după unificarea acestuia cu Liceul tehnologic „Kós Károly”, conform deciziei Consiliului local municipal.

Cele două clase vor avea un număr total de 45 de locuri, dintre care 10 locuri pentru specializarea dulgher-tâmplar-parchetar şi 15 locuri pentru tâmplar universal, respectiv 30 de locuri cu specializarea confecţioner produse textile, acestea fiind create la cererea a trei agenţi economici din municipiu.

„Învăţământul dual este foarte bine venit pentru elevi, pentru că vor primi 400 de lei pe lună, jumătate de la stat şi jumătate de la agentul privat, hrană caldă în perioada de practică şi echipament de lucru, la care se mai pot adăuga şi alte lucruri prin act adiţional, cum ar fi transport gratuit sau burse de performanţă”, a declarat directorul Liceului tehnologic „Kós Károly”, Koman Laszlo.

În oferta Liceului de Arte a fost inclusă şi o clasă de teatru la secţia română, în urma unui parteneriat încheiat cu Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

„Pe 24 mai va avea loc admiterea, deci din toamnă la secţia română vom avea trei specializări - muzică, arte plastice şi teatru. Sper că va exista interes pentru aceste clase, deşi depinde şi de părinţi. Eu am văzut că unii părinţi aşa cred, că artele nu sunt bine remunerate în ziua de azi, dar eu pot să îi contrazic, iar personalitatea unui copil se dezvoltă mai armonios în aceste clase de arte, pentru că arta te face liber şi creativ”, a declarat directoarea Liceului de Arte, prof. Sebestyén Lázár Enikő.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Kiss Imre, a precizat că planul de şcolarizare pentru anul 2017-2018 prevede înfiinţarea, la nivelul judeţului, a 24 de clase profesionale, din care 22 clase de învăţământ profesional cu durată de trei ani şi cele două clase de învăţământ profesional în sistem dual amintite anterior.

De asemenea, se propune înfiinţarea a 25 de clase liceale teoretice, 13 clase liceale tehnologice, cinci clase liceale vocaţionale şi una cu profil pedagogic.

Târgul educaţional pentru absolvenţii claselor a VIII-a fost organizat cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, iar intenţia conducerii Inspectoratului Şcolar este ca de anul viitor să organizeze astfel de evenimente şi în celelalte oraşe din judeţ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.