ACTUALITATE 22 iunie 2021

Tanczos: Urşii agresivi care atacă pe teritoriul localităților vor putea fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată din jandarmi și vânători – proiect

de Covasna Media | 9384 vizualizări

Urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților vor putea fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 de ore, în funcție de gravitatea situației, prevede proiectul de ordonanță la care se lucrează, a anunțat, pe Facebook, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omenești. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulți cei care conștientizează gravitatea situației, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuțiile pe acest subiect”, scrie ministrul pe pagina personală de Facebook.

El a precizat și că proiectul prevede posibilitatea ca primăriile să semneze un contract cu asociațiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urșilor prin intervenție imediată.

Proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației este, în prezent, în dezbatere la direcțiile de specialitate din minister, urmând, cel mai probabil, ca săptămâna viitoare o să ajungă la o formă finală. În ședința de guvern ar urma să intre în iulie. 

„Nu vorbim în niciun caz în acest moment de vânătoare, vorbim de intervenție preventivă, de eliminare a pericolului imediat”, a precizat ministrul, care a adăugat că așteaptă și rezultatul unei licitații care ar trebui să ducă la estimarea populației de urși.

În plus, este în vedere și un proiect cu fonduri europene prin care se vor crea zone de liniște și noi spații unde pot fi duse animalele după relocare sau pot fi finanțate inclusiv garduri electrice și alte măsuri complementare.

În ultimele zile, au avut loc mai multe atacuri ale urșilor în județele Covasna și Harghita, precum și mai multe atenționări și solicitări de intervenție a autorităților pentru alungarea urșilor din diferite localități.

Conform Greenpeace România, „intervenția imediată, (este - n.r.) într-adevăr necesară pentru înlăturarea pericolului în situații de criză. (...)”. În același timp, Greenpeace România apreciază că „intervenția de prevenție în pădure, chiar și acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar `ar putea` deveni periculos”, ar putea conduce la organizarea de partide de „vânătoare la trofeu, propunerea fiind inclusă la pachet cu intervenția de urgență, dar deloc explicată în intervențiile ministrului.”

De asemenea, Greenpeace România afirmă că, în conformitate cu un sondaj IRES publicat luna trecută, 97% dintre români nu au vânat niciodată, 6% sunt dispuși să practice vânătoarea, iar peste 90% nu sunt de acord cu practicarea vânătorii de trofeu contracost în ceea ce privește speciile protejate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.