ACTUALITATE 29 noiembrie 2019

Tamás Sándor, UDMR: „Prefectura este inutilă”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1827 vizualizări

Președintele UDMR Covasna și totodată al Consiliului Județean, Tamás Sándor, a afirmat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că este necesară modernizarea Constituției României, astfel încât să nu mai existe Prefecturile, pe care acesta la consideră ca fiind instituții inutile.

Declarația vine în contextul discuțiilor lansate la nivel de Guvern, cu privire la schimbarea din funcție a prefecților. 

Eu, în general, eu cred că Prefectura este în plus în structura statală. Toate partidele care au fost în ultimii 30 de ani în opoziție au spus același lucru. Și când au ajuns la guvernare, hop, imediat prima decizie a fost să punem prefecți. Eu spun că Prefectura este inutilă și este în plus în instituția statală. Ar trebui regândită Constituția, pentru că noi avem o Constituție iliesciană, dar nimeni nu a avut curajul să facem o Constituție modernă, europeană, pentru țara asta. Noi avem idei, propuneri și avem curajul să și spunem. Alții n-au curajul nici să spună. (...) Ori ești cu coloană vertebrală și cu idei foarte clare despre statalitate și despre organizare, cum ar trebui să fie mai bine pentru cetățeni, ori te duci după cum bate vântul. Mie nu îmi place chestia asta. Eu propun, și am avut această propunere de mai mult timp, să reorganizăm unu: Constituția, doi: structura statală, trei: administrația publică. Și după aceea o să vedeți că nu mai trebuie prefect”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, Tamás Sándor. 

Noul premier Ludovic Orban a spus recent că toţi prefecţii şi subprefecţii numiţi în timpul guvernării PSD vor fi schimbaţi din funcție după alegerile prezidențiale. 

Eu sunt aici să îmi fac datoria. Guvernul m-a chemat să exercit această demnitate, care mă onorează. Cât are nevoie de mine voi sta aici. Când nu va mai avea Guvernul României de persoana mea în această funcție este o decizie care nu îmi aparține”, ne-a spus, la începutul lunii noiembrie, prefectul Sebastian Cucu. 

Potrivit Constituției, Prefectul, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu, în acest caz în județul Covasna, are ca atribuții să vegheze ca activitatea consiliilor locale și a primarilor, a consiliului județean și a președintelui consiliului județean să se desfășoare în conformitate cu prevederile legii. 

Acesta conduce și activitatea serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte autorități ale administrației publice centrale de specialitate în subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităților administrativ teritoriale. 

Legislația în vigoare arată și că activitatea prefectului se întemeiază pe principiile legalității, imparțialității, obiectivității, transparenței, eficienței, responsabilității și orientării către cetățean. 

Funcția de prefect de Covasna este ocupată de Sebastian Cucu din decembrie 2014.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 30 noiembrie 2019
Cineva tot trebuie să vegheze la respectarea legii în teritoriu, în numele statului.Consiliul județean și cele locale îi reprezintă doar pe cetățeni.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.