ACTUALITATE 3 mai 2012

Tamas Sandor (UDMR): Anularea drepturilor dobândite de comunitatea maghiară, o mare greşeală

de Agerpres | 54 vizualizări

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat miercuri că abrogarea hotărârii de Guvern privind înfiinţarea liniei cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş ar reprezenta o mare greşeală, deoarece comunitatea maghiară nu va putea rămâne impasibilă la pierderea niciunui drept dobândit pe cale legală.

'Eu cred că premierul desemnat Victor Ponta va respecta legile ţării şi Constituţia, aşa cum a promis. Există Legea Educaţiei naţionale unde scrie negru pe alb să se înfiinţează linia cu predare în limba maghiară la UMF, iar ca jurist şi premier nu poate să facă altceva', a declarat Tamas Sandor.

Acesta a adăugat că 'cei care vor să şteargă printr-o semnătură drepturile dobândite de comunitatea maghiară fac o mare greşeală'.

'De-a lungul ultimelor două decenii s-a dovedit că am folosit pârghii politice democratice în interiorul Parlamentului pentru a dobândi şi a păstra drepturile comunităţii maghiare, iar când nu am găsit înţelegere am rezolvat demonstrând şi pe stradă. Să ne amintim anul 2009 când s-a încercat mazilirea prefecţilor maghiari şi a şefilor instituţiilor deconcentrate', a spus Tamas Sandor.

În context, liderul UDMR a menţionat că Uniunea susţine în continuare ideea 'legiferării proporţionalităţii etnice', respectiv reprezentarea minorităţilor naţionale la nivelul conducerilor instituţiilor deconcentrate în raport cu procentul pe care îl deţin la nivel de judeţ, arătând că în regiunile europene în care s-a respectat acest lucru, cum ar fi spre exemplu Tirolul de Sud, există 'pace etnică şi prosperitate economică'.

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că una dintre priorităţile absolute ale Cabinetului Ponta este anularea hotărârii de Guvern prin care se înfiinţează o linie în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

'Cred că în prima şedinţă de guvern una dintre măsurile care vor fi adoptate va fi anularea acelei hotărâri privitoare la UMF Târgu Mureş, este o prioritate absolută, pentru că noi nu suntem nici caraghioşi, nici nu glumim. Noi am socotit că este o chestiune pentru care merită să plece un guvern, una din cele trei pentru care am făcut moţiunea de cenzură', a declarat Antonescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.