Tamas Sandor (CJ Covasna): Noul spital de pneumologie din Sfântu Gheorghe va fi construit cu sprijinul CNI
Viitorul spital de pneumologie din municipiul Sfântu Gheorghe va fi construit cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) şi ar putea fi finalizat în 28 de luni de la semnarea contractului, a declarat joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor.
„Am iniţiat, acum doi ani de zile, construirea unui spital nou de boli pneumologice în incinta Spitalului Judeţean Covasna. Precum se ştie, acum există două clădiri separate în care îşi desfăşoară activitatea, una în centrul oraşului şi una într-un spaţiu neadecvat, în incinta spitalului. Spaţiile sunt neadecvate, clădirile sunt neadecvate, sunt monumente istorice categoria A şi nu sunt condiţii de secolul 21 pentru a trata aceste boli (...) Între timp am realizat şi Studiul de fezabilitate, după aceea proiectul nostru a fost avizat de către comisia tehnico-economică din cadrul Consiliului Judeţean Covasna şi acum am predat aceste documentaţii la Compania Naţională de Investiţii de pe lângă Guvernul României, iar acolo nu numai că am predat şi am înregistrat, ci am trecut şi de etapele 1 şi 2 (...) Investiţia se ridică la suma de 25 de milioane de lei (...) şi preconizăm că în 28 de luni putem construi această clădire, desigur după ce vom încheia un contract de finanţare cu Guvernul României, prin Compania Naţională de Investiţii“, a declarat joi, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Potrivit unui raport de specialitate postat pe site-ul Consiliului Judeţean Covasna, clădirea de pneumoftiziologie existentă se află într-o „stare deplorabilă“.
„În anul 2011 s-au făcut lucrări de reparaţii curente în interiorul clădirii încercându-se creşterea, pe cât posibil, a condiţiilor de cazare a pacienţilor. În anul 2012 s-a realizat separarea termică a clădirii de la reţeaua centrală a spitalului. Clădirea în sine, chiar dacă se va interveni asupra acesteia, nu este potrivită activităţii medicale. Necesitatea investiţiei derivă atât din considerente socio-economice, componenta socială fiind presantă, întrucât primirea pacienţilor la spitalul actual este realizată în spaţii total necorespunzătoare din mai multe puncte de vedere, dar şi din considerente organizatorico-tehnice prin amenajarea tuturor secţiilor solicitate în cadrul aceleiaşi clădiri în incinta complexului spitalicesc, ceea ce conferă şi oportunitate de a realiza investiţia. Obiectivul general şi principal este îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei îngrijirii, diagnosticării şi tratarea pacienţilor care suferă de boli respiratorii acute şi cronice, în regim ambulatoriu, iar când acest lucru nu este posibil, tratamentul de lungă durată prin internare la secţiile cu paturi având un grad de dotare modernă şi confortabilă“, se arată în documentul menţionat.