ACTUALITATE 16 iulie 2017

Tabăra Minorităților Etnice, zece ani de multiculturalitate

de Iulia Drăghici - Taraș | 1759 vizualizări

Adulți și copii din opt minorități etnice din România s-au întâlnit săptămâna trecută într-o tabără educativă la Bicfalău

Tineri și adulți din opt minorități etnice din România au participat în perioada 9–15 iulie la a X-a ediție a Taberei Minorităților Etnice, desfășurată la Bicfalău. Evenimentul este organizat de 10 ani în județul Covasna de Asociația Alteris din Sfântu Gheorghe. Inițiativa își propune să promoveze educația multiculturală în rândul tinerilor și să ajute la doborârea stereotipurilor bazate pe diferențele de etnii.

Alături de organizatorii români și maghiari și de coordonatori, la Bicfalău au fost prezenți 34 de copii din diverse naționalități, printre care și ruși lipoveni, tătari şi turci din județul Constanța, sași din județul Brașov, greci din județul Brăila, bulgari şi şvabi din județul Timiș, secui maghiari din județul Covasna, de diverse confesiuni (ortodocși, romano-catolici, reformați, evanghelici, ortodocși de rit vechi sau musulmani).

„Din câte am auzit eu, impresiile participanților sunt foarte pozitive. Majoritatea copiilor au fost pentru prima dată într-o astfel de tabără și le-a plăcut în mod deosebit. Prin această tabără ne dorim să sprijinim menținerea identității culturale pentru fiecare minoritate etnică, inter-cunoașterea și educația în spiritul multiculturalității. Am făcut un fel de evaluare inițială în prima zi a taberei, sub forma unei lecții de istorie, și când am întrebat copiii despre minoritățile pe care le cunosc, din cele 18 recunoscute oficial, ei îmi puteau spune vreo două, trei etnii. Cei care au o astfel de experiență și leagă prietenii cu ceilalți copii, de diverse etnii, nu vor mai avea prejudecăți cu privire la celelalte minorități și vor avea un spirit de toleranță mai crescut”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” președintele Asociației „Alteris” din Sfântu Gheorghe, prof. dr. Victor Sibianu.

Printre activitățile desfășurate în cadrul taberei s-au numărat: prezentarea a câte unui program cultural-artistic specific fiecărei etnii, o paradă a costumelor populare, excursii tematice în zona comunei Ozun, activități de inter-cunoaștere, activități meșteșugărești tradiționale sau jocuri sportive.

La ediția de anul trecut, la Bicfalău au fost prezenți 25 de copii din rândul a șapte minorități etnice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.