ACTUALITATE 15 martie 2012

Szász Jenő (PCM) acuză UDMR de trădarea intereselor maghiarilor

de Agerpres | 97 vizualizări

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szász Jenő, acuză conducerea UDMR de trădarea intereselor comunităţii maghiare.

Prezent joi, la Târgu Secuiesc, unde a participat la manifestările prilejuite de Ziua maghiarilor de pretutindeni, Szász Jenő a declarat că este necesară o schimbare de regim politic şi în rândul comunităţii maghiare, opinând că UDMR nu a reprezentat eficient interesele acesteia.

„Dacă ne uităm cam ce se întâmplă şi ce s-a întâmplat în ultimii 22 de ani, după decembrie 1989, putem concluziona că comunitatea maghiară nu prea a realizat nimic. Suntem mai puţini cu 500.000 de suflete, nici nu suntem 1,25 de milioane de maghiari care trăim în această ţară, de aceea consider că trebuie să lăsăm în urma noastră elita politică care ne-a reprezentat în ultimii 22 de ani la Bucureşti (...) Eu spun că politica dusă de elita UDMR a fost o trădare din punctul de vedere al comunităţii maghiare şi tocmai de aceea noi dorim o schimbare de regim, dacă putem spune aşa. Ceea de dvs. (românii - n.r.) aţi reuşit să faceţi în decembrie 89 – aţi realizat principiul de bază al democraţiei care înseamnă pluralismul politic - noi, comunitatea maghiară, nu am reuşit. Au trecut 22 de ani şi încă suferim din cauza monopolului deţinut de UDMR”, a declarat Szász Jenő.

Întâlnire PCM – PPMT pentru o eventuală coaliţie

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szász Jenő, a declarat joi, la Târgu Secuiesc, că a avut recent o întâlnire cu conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), respectiv cu Toro T. Tibor şi Tőkés László, pentru a discuta despre o posibilă coaliţie în perspectiva viitoarelor alegeri.

Szász a menţionat că partidul pe care îl conduce este deschis acestei colaborări atât pentru alegerile locale, cât şi generale, considerând că este necesară constituirea unei alternative de dreapta la UDMR.

„Noi (PCM - n.r.) suntem pentru această alianţă, pentru această coaliţie politică. Cred că trebuie să formăm o alternativă de dreapta la adresa UDMR şi lucrăm pentru acest lucru. (...) Pot să vă confirm că am avut deja o întâlnire atât cu preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, cât şi cu Tőkés László şi aşa am decis la această întâlnire că într-un timp rezonabil dacă se poate atunci trebuie să ajungem la o înţelegere (...) Vrem o conlucrare, vrem să formăm o alternativă de dreapta, dar care va fi forma exactă a acestei colaborări rămâne de văzut', a declarat Szász Jenő.

Acesta a mai adăugat că nu exclude cu fermitate nicio eventuală colaborare cu UDMR în perspectiva alegerilor generale, însă nu cu actuala elită a Uniunii din care face parte şi Marko Bela, care are 'pedigree de stânga'.

„Au trecut 20 de ani din era lui Markó şi rezultatele se văd, suntem mai puţini cu 500.000 de maghiari în ţară (...) Eu nu am spus că exclud orice colaborare cu UDMR, eu acum am vorbit de elita politică a UDMR, dar sunt şi oameni de bine în rândul UDMR, iar de dialog este nevoie (...) Eu spun că ar trebui ca organizaţiile, partidele comunităţii maghiare să ajungem la un consens, la un program minimal de uniune naţională, dacă se poate spune aşa, în care să arătăm că suntem cu toţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, pentru autonomia personală şi că vom face demersuri pentru asta. Nu că intram cu problema universităţii maghiare şi ieşim cu licenţa de export pentru lemne sau ne luptăm pentru UMF când vin alegerile, cu trei luni înainte, când problema se ştia de mai bine de un an”, a mai spus liderul PCM.

Szász Jenő a fost prezent joi la manifestările organizate la Târgu Secuiesc cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, la care au participat peste 5000 de oameni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.