Sute de email-uri au blocat serverul APM Covasna
Ecologiștii contestă acordul de mediu pentru investiția austriacă de la Reci
În mediul online au apărut, în ultimele zile, mai multe postări care cer Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna să demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului și să consulte populația în legătură cu investiția Holzindustrie Schweighofer în fabrica de cherestea de la Reci.
Contestații pe acordul și avizul de mediu pentru Schweighofer
Tonul a fost dat de Grupul Ecologist Indigo din Sfântu Gheorghe, reprezentat de Toro Attila, care a solicitat în mai multe medii online ca oamenii să se implice și să protesteze împotriva „hotărârii privind aprobarea autorizaţiei de mediu pentru uzina de cherestea Holzindustrie Schweighofer la Reci, autorizaţie pentru funcţionarea fabricii emisă fără o evaluare a impactului asupra mediului”.
APM a eliberat acordul de mediu, avizul mai are de așteptat
Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, ne-a declarat că pe adresa de e-mail a APM s-au primit joi peste 200 de scrisori electronice, al căror conținut redă solicitările de mai sus, în formă aproape identică, și că au blocat serverul Agenției pentru mai multe ore, fiind trimise aproape concomitent.
„APM nu a acordat autorizație de mediu – că și asta apare în anumite e-mail-uri, ci a eliberat acordul de mediu pentru construirea fabricii. Am lucrat tot timpul pe legi, cu respectarea tuturor termenelor. Acordul de mediu a fost aprobat, urmând ca despre autorizația de mediu să vorbim în momentul în care se va construi fabrica. Acordul nu-l puteam refuza, din moment ce investitorul a prezentat tot ce i s-a cerut conform legii, avizele și documentele de la celelalte instituții, inclusiv de la Autoritatea Aeronautică, SRI și Armată”, a explicat Gheorghe Neagu.
Impactul asupra pădurilor iese din responsabilitatea APM
Referindu-se la procedura de evaluare a impactului asupra mediului, Gheorghe Neagu a arătat că există probabil nu doar o încrâncenare împotriva investiției de la Reci, ci și evidente confuzii.
„Studiul de impact nu trebuie realizat de APM, nu este responsabilitatea noastră. Nu APM stabilește câți copaci se vor tăia sau dacă aceștia vor fi aduși din export. De păduri se ocupă ITRSV, Direcția Silvică, Regia Națională a Pădurilor – ei dau cotele de tăiere, nu APM, deci ar fi bine să se facă distincție între aceste realități”, a spus Neagu.
Acesta a ținut să precizeze că investiția de la Reci nu poate nicidecum să fie comparată cu Roșia Montană.
„La Reci se va face o fabrică de prelucrare, nu un combinat petrochimic, nici măcar o fermă de porci cu peste 3.000 de capete. Investiția nu poate fi catalogată ca amenințare asupra mediului prin poluare, se cunoaște clar că nu există niciun pericol asupra sănătății umane sau a mediului, nu se poate veni cu niciun argument viabil împotriva acestei fabrici”, a mai spus directorul APM Covasna.
Greenpeace acuză suspiciuni legate de modul de operare al APM
La rândul lor, cei de la Greenpeace România au emis apoi un comunicat de presă intitulat „1.000.000 de arbori tăiați anual de austriecii de la Schweighofer – activitate fără impact asupra mediului, potrivit APM Covasna”.
„Graba cu care APM Covasna a încadrat proiectul propus de Schweighofer în rândul „celor care nu se supun evaluării impactului asupra mediului” este total neadecvată și mai ales este de natură să genereze suspiciuni. Informațiile sunt difuzate cu întârziere, astfel încât publicul interesat nu este în măsură să le studieze și să-și poată exercita dreptul la o opinie fundamentată, cu atât mai mult cu cât este un proiect care va genera din nou pierderi mari pentru fondul forestier al României”, arată Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace România.
Comunicatul mai arată că o astfel de decizie poate crea un precedent periculos pentru alte companii care exploatează masiv pădurile României, în condițiile în care deja se taie 3 hectare de pădure în fiecare oră, iar cazurile de tăieri ilegale de arbori la nivelul anului 2012 au fost de două ori mai mari față de cele din perioada anterioară. Potrivit Greenpeace, județul Covasna este deja afectat de tăieri ilegale, în 2012 înregistrându-se 970 de astfel de cazuri.