ACTUALITATE 29 aprilie 2021

Suspiciune de infectare COVID cu tulpina indiană, la Brașov; proba a fost analizată într-un laborator din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1550 vizualizări

Tulpina indiană a noului coronavirus a fost depistată la o probă analizată la Centrul de Diagnostic și Cercetare Pro-Vitam din Sfântu Gheorghe, anunță reprezentanții laboratorului. Ministerul Sănătății transmite INSP a fost informat miercuri dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. Se investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Bod, județul Brașov.

Ministerul Sănătății a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Național de Sănătate Publică -  Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP - CNSCBT) că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.

Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.

Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod (fiind vorba despre forme clinice ușoare)”, se arată într-un comunicat publicat joi pe site-ul Ministerului Sănătății.

Potrivit șefului de laborator de la Pro-Vitam, suspiciunea că ar fi vorba de un pacient infectat cu tulpina indiană a noului coronavirus a fost confirmată și cu secvențiatorul next-gen achiziționat recent.

Centrul de Diagnostic și Cercetare Pro-Vitam a identificat pentru prima dată în România o persoană infectată cu varianta indiană a noului coronavirus. Pacientul s-a prezentat pentru testare dintr-un județ învecinat, iar rezultatul testului PCR a exclus prezența variantei britanice care este varianta dominantă în țară. Pacientul, cetățean străin, s-a întors în țară din India de mai mult de o lună, deci nu este exclus infectarea acestuia în România de la contacți apropiați. Odată ce am constatat suspiciunea infecției cu varianta indiană, am cerut o anchetă epidemiologică amănunțită de la DSP, și am demarat procedurile pentru secvențierea probei în laboratorul nostru propriu cu secvențiatorul next-gen achiziționat recent. Analiza rezultatelor a confirmat fără dubiu suspiciunea noastră.

De ce este importantă această informație? Varianta indiană (B.1.617, sub-variantele - .1, .2, .3) cauzează valul actual catastrofal din India. Proba detectată de noi aparține variantei B.1.617.2. Încă nu se știe dacă infectivitatea variantei este mai mare decât ceea a altor variante circulante pe glob, dar deoarece conține două-trei mutații importante pe proteina spike, care pot influența atât pătrunderea virusului în celule, cât și la o sub-variantă evitarea parțială a răspunsului imunitar la persoane care au trecut de infecție sau au fost vaccinați, răspândirea acestuia trebuie urmărită cu prioritate maximă. Secvența obținută va fi bineînțeles depozitată în baza de date internațională GISAID”, se arată într-o informare publicată pe pagina de Facebook a șefului de laborator de la Pro Vitam, Fejér Szilárd. 

INSP anunța la începutul lunii martie, că pe teritoriul României au fost confirmate și tulpinile sud-africană, respectiv braziliană.

Până la data de 18 aprilie, la nivel național au fost confirmate 955 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: britanică (B.1.1.7) 948, sud-africană (B.1.351) cinci, braziliană (P.1), două.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile sanitare din Elveția au anunțat depistarea unui prim caz de tulpină indiană a COVID-19, responsabilă pentru un focar epidemic în India. Cazul a fost detectat la o persoană aflată în tranzit pe unul dintre aeroporturile ţării, fără a oferi detalii suplimentare, informa sâmbătă Agerpres.

Tot săptămâna trecută, autorităţile belgiene au informat că 20 de studenţi indieni au fost testaţi pozitiv la tulpina indiană. Ei aterizaseră la Paris pe 12 aprilie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.