„Suntem săraci din cauza mentalităţii pe care o avem”
Crucea Roșie Covasna pregătește bilanțul pe 2015
Una dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale din județul Covasna, filiala Societăţii Naţionale de Cruce Roșie, a fost alături de oamenii nevoiaşi şi în anul 2015, atât prin serviciile oferite, dar şi prin activităţile şi evenimentele organizate de voluntari. Peste 6.230 de ore de voluntariat s-au desfăşurat numai la nivelul oraşului Sfântu Gheorghe în anul care s-a încheiat nu demult.
„Toate activităţile au fost reuşite şi şi-au atins scopul. Trebuie să continuăm toate aceste activităţi pentru a schimba mentalităţi, în primul rând. Suntem săraci din cauza mentalităţii pe care o avem. Resurse sunt suficiente, dar, din păcate, acestea sunt folosite haotic. Dacă am reuşi să punem la un loc şi să coordonăm toate resursele din comunitate, atunci acestea ar putea ajunge la şi mai multe persoane care sunt în nevoie”, ne-a declarat Papp Adolf, directorul Crucii Roşii Covasna.
Activităţi Crucea Roşie Covasna în 2015
Chiar dacă în prezent nu există un bilanţ oficial, Papp Adolf ne-a vorbit despre activităţile din 2015 ale filialei. „Am avut foarte multe activităţi şi anul trecut”, ne-a spus acesta.
Retrospectiva anului 2015 în ceea ce priveşte activităţile arată, în mare, astfel: peste 200 de persoane au beneficiat de serviciile de îngrijire la domiciliu desfăşurate în Sfântu Gheorghe, Micfalău, Belin şi Întorsura Buzăului; la Belin s-a desfăşurat proiectul „Masa pe roţi” – serviciu de catering la domiciliu oferit persoanelor nevoiaşe; tabăra de vară organizată pentru 60 de copii nevoiaşi din tot judeţul la Cernatul de Sus; concursul „Sanitarii pricepuţi” din luna aprilie, la care au fost angrenaţi peste 400 de copii din 38 de şcoli; activităţi de strângere de fonduri; activităţi de acordare a primului ajutor; proiectul de dezvoltare comunitară şi servicii sociale – „Belin, comuna în care mă simt bine”; distribuirea de haine pentru mai bine de 2.000 de persoane nevoiaşe; distribuirea de materiale ajutătoare (cârje, bastoane etc.) pentru 500 de persoane; „Educaţie pentru o viaţă sănătoasă”; în fiecare marţi între orele 9-12 cursuri de prim ajutor, cursuri de calificare pentru îngrijitori de bătrâni la domiciliu şi infirmieră – acreditate; distribuirea a peste 1600 de pachete alimentare; tombola de Crăciun sau strângeri de fonduri pentru persoane bolnave.
Pregătiri pentru a 53-a ediţie „Sanitarii pricepuţi”
„Ne pregătim pentru concursul de prim-ajutor «Sanitarii pricepuţi» din luna aprilie. În curând vom face anunţurile în şcoli, vom informa profesorii, trimitem fişele de înscriere şi aşa mai departe. Anul acesta se va desfăşura a 53-a ediţie”, a precizat Papp Adolf.
Scopul concursului, potrivit directorului Crucea Roşie Covasna, este de a oferi tinerilor posibilitatea să înveţe să acorde primul ajutor. „Potrivit sondajelor, doar 3% din populaţie ştie procedura corectă de acordare a primului ajutor. Primele minute contează enorm, atunci când acorzi primul ajutor. Este important ca tinerii să intre în contact cu aceste cunoştinţe şi să dezvolte nişte competenţe de a salva vieţi. Pot să vă spun că în fiecare an, numărul participanţilor la acest concurs creşte. La precedenta competiţie am putut să constatăm că 80% dintre participanţi sunt pregătiţi să acorde primul ajutor”, ne-a mai spus Papp Adolf.
2% pentru Crucea Roşie Covasna
Persoanele fizice interesate pot să direcţioneze cei 2% pe venit către filiala judeţeană Covasna a organizaţiei Crucea Roşie completând formularul disponibil pe site-ul organizaţiei: www.crucearosie-cv.org. După completare, formularul trebuie semnat în original şi predat la sediul asociaţiei, de pe strada Kós Károly nr.7, din Sfântu Gheorghe.