ACTUALITATE 17 octombrie 2016

Șugaș Băi, gazdă a concursului naţional de alergare montană pentru a IV-a oară

de Iulia Drăghici - Taraș | 264 vizualizări

Peste 240 de persoane din toată țara au ales să își petreacă sfârșitul de săptămână trecut mai aproape de natură și de Sfântu Gheorghe. Dintre acestea, 184 s-au aventurat să participe la proba de alergare montană (Trail Running) din cadrul celei de-a IV-a ediţii a concursului Sugas Race, desfăşurat sâmbătă, 15 octombrie la Șugaș Băi. Nici copiii nu s-au lăsat mai prejos, 30 dintre aceștia participând la o cursă special pregătită pentru ei. Competiţia a fost organizată de Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin.

„Evenimentul a decurs foarte bine, vremea a ținut cu noi, nu am avut nici un concurent accidentat sau rănit. Totuși, condițiile meteo nefavorabile de pe parcursul săptămânii au influențat negativ numărul participanților. (...) Alergarea montană e o disciplină frumoasă, dar grea din cauza faptului că necesită o condiție fizică bună, menită să reziste la numeroasele schimbări de ritm pe care le impune traseul. De asemenea, concurenții trebuie să aibă cunoștințe legate de natură, dar și orientare în teren. Comparativ cu alergarea pe asfalt, care la un moment dat poate deveni monotonă, aici concurenții cunosc zone noi. E o excelentă modalitate de a promova turistic orice zonă. Asta a fost de fapt una din ideile de la care am plecat acum 4 ani. Avem zone frumoase, pretabile pentru această disciplină sportivă, avem și o oarecare infrastructură, dar nu aveam un eveniment suficient de popular și de bine organizat care să motiveze oamenii să vină în zonă”, ne-a spus Tiberiu Andrei Poştoacă, preşedintele CovAlpin.Sugas Race 2016 (1)

Traseul concursului de alergare montană

Traseul s-a desfășurat pe drumuri forestiere, drumuri publice, poteci turistice marcate și nemarcate, între Şugaș Băi, Vâlcele și Belin, acesta fiind marcat corespunzător de organizatorii competiţiei. Potrivit acestora, traseul a fost clasificat în funcţie de trei lungimi, astfel: traseul „Hobby” - aproximativ 8 km lungime și 300 m, diferență de nivel pozitivă, traseul „Short” - aproximativ 16 km lungime și 800 m, diferență de nivel pozitivă şi traseul „Long” - aproximativ 27 km și 1300 m,  diferență de nivel pozitivă.

„Traseul a fost identic cu cel de anul trecut la cursele Short și Long. Noroiul a fost la el acasă, dar până la urmă acest lucru e frecvent întâlnit la alergarea montană. În ziua concursului vremea a fost bună, astfel că participanţii s-au putut bucura de priveliști absolut fantastice”, spune Tiberiu Andrei Poştoacă.

Clasamentul şi premii în valoare totală de peste 6.400 de lei

Potrivit organizatorilor, clasamentul final arată astfel: Cursa Short Masculin: Andrei Nan (locul I),  Florin Jitaru (locul II) şi Adrian Brănescu (locul III); Cursa Short Feminin: Mariana Nenu (locul I), Magyarosi Orsolya (locul II ) şi Ionela Dobrea (locul III); Cursa Long Masculin: Kovacs Attila (locul I), Sebestyen Hunor (locul II) şi Cătălin Vrabie (locul III); Cursa Long Feminin: Daniela Elena Cîrlan (locul I), Ilinca Tempeanu (locul II) şi Georgeta Manolache (locul III).

„Mulțumită sponsorilor și partenerilor noștri am putut acorda premii în bani de 6.400 de lei. De asemenea, premianții s-au putut bucura de articole sportive oferite de sponsori”, spune preşedintele Asociaţiei CovAlpin.

O „cursă a speranţei” va fi organizată anul viitorSugas Race 2016 (3)

În ediţia Sugas Race de anul acesta, organizatorii plănuiau să includă şi o „cursă a speranţei” (trad. din Hope Race) în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, dedicată persoanelor cu dizabilități locomotorii, dar dornice de mişcare. Din cauza lucrărilor la drumuri, organizatorii au decis amânarea cursei pentru anul viitor.

„Hope Race e o inițiativă extraordinară pe care anul acesta a trebuit să o amânăm. Reparațiile de pe unele străzi adiacente centrului ne-au forțat să luăm decizia de a organiza evenimentul anul viitor ca unul de sine stătător”, explică Tiberiu Andrei Poştoacă.

„Sugas Race” continuă cu proba de ciclism

În cadrul ediţiilor anterioare „Sugas Race”, concursul de alergare montană şi cel de ciclism se derulau în aceeaşi perioadă. Anul acesta, organizatorii au luat decizia să amâne concursul de Mountainbike (MTB) din cauza condiţiilor meteorologice care pun în pericol siguranţa celor peste 100 de participanţi care deja şi-au anunţat prezenţa.

„Concursul de MTB l-am amânat pentru ziua de sâmbătă, 22 octombrie. Totuși, prognoza nu arată deloc promiţător, astfel că e posibil să-l amânăm pentru luna mai a anului viitor. Unul dintre obiectivele celei de-a 5-a ediții va fi găzduirea campionatului național de cross country. Facem demersuri la Federația Română de Ciclism în acest sens și sperăm că răspunsul lor va fi unul favorabil”, ne-a mai dezvăluit preşedintele CovAlpin.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.