ACTUALITATE 18 noiembrie 2020

Subprefectul Cosmin Boricean: „Donarea de sânge a scăzut cu peste 50%!”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1714 vizualizări

Subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean, a anunțat miercuri, printr-o postare pe o rețea de socializare că s-a alăturat eforturilor de a combate criza de plasmă și sânge, cu care se confruntă sistemul de sănătate și a făcut un apel ca și alții să îi urmeze exemplul.

Am donat azi plasmă pentru a ajuta trei bolnavi de covid. Știu ce înseamnă această boală și știu câtă nevoie este de plasmă și sânge în spitale. La nivel județean, donarea de sânge a scăzut cu peste 50%! Haideți să ajutăm! Donați sânge! Azi putem ajuta noi... mâine, e posibil să avem nevoie de sânge noi, familia noastră, prietenii noștri”, a transmis miercuri subprefectul Cosmin Boricean, care în iulie a fost diagnosticat cu infecția SARS-COV-2, de care între timp s-a vindecat.

Printre reprezentanții autorităților care au făcut un gest similar se numără și primarul Antal Árpád.

Pentru că am fost infectat cu noul coronavirus, iar plasma din sângele meu poate fi folosită pentru vindecarea pacienților aflaţi în stare gravă, era firesc să particip la campania de donare de sânge de astăzi. Este important ca în aceste vremuri să ne ajutăm unii pe alţii, pentru că este nevoie mai mult ca oricând să venim în sprijinul celor care au nevoie. Îi rog pe toți cei care o pot face, să doneze sânge, deoarece spitalul nostru are nevoie disperată de sânge”, a spus, tot prin intermediul Facebook, la finalul lunii octombrie, primarul din Sfântu Gheorghe.

Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din județul Covasna au informat în repetate rânduri că nevoia de sânge este acută în prezent, pentru că a scăzut drastic numărul donatorilor.

Toată lumea trebuie să înțeleagă un lucru: pandemia asta e ceva groaznic, fără doar și poate, dar este o picătură într-un ocean. Oamenii au mult mai multe alte boli. Mortalitatea de alte cauze decât de Covid e mult mai mare. Oamenii mor în continuare din cauze cardiace, fac un atac vascular cerebral. Există multe alte cauze. Printre altele, și cauze care necesită sânge, ori dacă nu le dăm sânge, oamenii aceia sunt pierduți. Au fost operații care nu erau programabile care au trebuit să fie temporizate, pentru că nu era destul sânge. Înțeleg efortul Guvernului și al Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru Covid, dar cred că începem să nu vedem pădurea din cauza copacilor”, ne spunea, cu ocazia unei  campanii de donare organizată de organizații de tineri din Sfântu Gheorghe, la final de octombrie, dr. Andy Rosin, directorul CTS Covasna.

Programul cu publicul al Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, este de luni până vineri între orele 8:00 – 12:00.  

Condiţii pentru a putea dona: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 60 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice cu 48 ore înainte de donare; interzis fumatul  cu 2 ore înainte şi după donare.

Sursa foto: Facebook/ Cosmin Boricean. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.