ACTUALITATE 3 decembrie 2021

Subiectul demolării clădirii fostului Hotel Bodoc, din nou pe masa consilierilor locali

de Iulia Drăghici - Taraș | 1741 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în cea mai recentă ședință, din 25 noiembrie, proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiții „Demolarea clădirii fostului Hotel Bodoc”. Potrivit actelor, demolarea ar putea costa aproximativ 3 milioane de lei. 

Documentele aprobate săptămâna trecută de Consiliul Local arată și că demolarea se va face treptat, prin mijloace mecanizate. 

Metoda de demolare prin mijloace mecanizate se va efectua pe baza unui proiect tehnologic de demolare întocmit de specialiști, care cuprinde etapizarea procedeului. Acest procedeu, deși se desfășoară pe o perioadă de timp mai îndelungată, prezintă avantajul că nu influențează clădirile învecinate și nu prezintă nici un risc pentru acestea. Durata de execuție a obiectivului de investiții estimate de proiectant este de 6 luni”, se arată în hotărârea amintită. 

Tot în același context se arată și de ce această construcție trebuie dărâmată, dincolo de aspectul inestetic. 

„Potrivit Raportului de expertiză tehnică elaborat ca bază a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții au fost identificate următoarele degradări și neconformități semnificative:

  • Carbonatarea betonului și implicit corodarea armăturilor din beton armat la nivelul stâlpilor și plăcilor din beton armat la nivelul stâlpilor și plăcilor din beton armat de la etajele superioare;
  • Stratul de acoperire cu beton al armăturilor lipsește în unele locuri, mai ales la stâlpii de la etajele superioare;
  • Degradări ale tencuielilor interioare și exterioare asociate cu infiltrațiile de apă;
  • Desfaceri necontrolate la nivelul pereților din zidărie/BCA;
  • Infiltrații la nivelul planșeelor superioare;
  • Degradarea scărilor din beton armat;
  • Fisuri la intersecția pereților nestructurali cu stâlpii din beton armat principali.

De asemenea, conform aceleași Expertize se constată anumite deficiențe de concepție ale structurii inițiale, cum ar fi:

  • Flexibilitate mare a structurii la solicitări orizontale ceea ce duce la deplasări relative la nivel mult peste valorile admise de norme; 
  • Eforturi axiale mult prea mari pe stâlpi;
  • Lipsa unei alcătuiri de ansamblu care să asigure o comportare controlată și eficientă a structurii.

Construcția este părăsită și nefuncțională de cca. 20 - 25 de ani, în acest timp toată clădirea parțial dezvelită a fost supusă intemperiilor, starea acesteia degradându-se treptat”. 

Fostul hotel Bodoc a fost construit în perioada 1971-1972. În 2003, omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie l-a cumpărat, împreună cu alte active ale fostei SC Turism şi Agrement „Oltul”. Consiliul local Sfântu Gheorghe a cumpărat în anul 2014 construcția abandonată de foștii proprietari, cu suma de 745.000 de euro. 

Acum, în spațiul care va rămâne liber după demolare, autoritățile locale, Consiliul Județean Covasna și Fundația Sapientia ar vrea să construiască un centru multicultural modern. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.