ACTUALITATE 13 mai 2009

Stupăritul pentru tineri

de Covasna Media | 601 vizualizări
Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţ va organiza la toamnă cursuri gratuite de stupărit, în special pentru tineri

Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţ intenţionează să organizeze în această toamnă o serie de cursuri gratuite de stupărit, în special pentru tinerii care provin din familii de stupari şi care pot duce mai departe această îndeletnicire. Preşedintele Asociaţiei, Benedek Levente, a menţionat că dorin ţa lor este de a recruta tineri din familiile de stupari pentru a-i include în cursuri şi a-i învăţa tainele apiculturii, iar ulterior aceştia să poată accesa fonduri europene

Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţ va organiza la toamnă cursuri gratuite de stupărit, în special pentru tineri

Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţ intenţionează să organizeze în această toamnă o serie de cursuri gratuite de stupărit, în special pentru tinerii care provin din familii de stupari şi care pot duce mai departe această îndeletnicire. Preşedintele Asociaţiei, Benedek Levente, a menţionat că dorin ţa lor este de a recruta tineri din familiile de stupari pentru a-i include în cursuri şi a-i învăţa tainele apiculturii, iar ulterior aceştia să poată accesa fonduri europene pentru apicultură.

Potrivit lui Benedek, persoanele de până la 40 de ani pot depune studii pentru a obţine 25.000 de euro pentru cinci ani pentru apicultură, iar cei între 40 şi 62 de ani au dreptul la 5.000 de euro pe an, în schimb cei peste 62 de ani nu mai sunt eligibili. Persoanele selectate pentru a participa la acest curs vor fi din judeţul Covasna, iar orele vor fi susţinute voluntar de câţiva ingineri de la Agenţia Judeţeană pentru Consultanţă Agricolă, din cadrul Asociaţiei şi posibil de la Direcţia Sanitar Veterinară.

Cursul este gândit pentru aproximativ 30 de persoane, care vor afla totul începând de la florile care secretă nectar, până la calculul eficienţei unei stupine, bolile şi combaterea albinelor, tehnologia stupăritului şi creşterea mătcilor în stupine. Preşedintele Asociaţiei va preda şi el orele despre tehnica creşterii mătcilor.

„Judeţul Covasna este singurul judeţ în care peste 1% din populaţia judeţului are diplomă de muncitor calificat în apicultură, stupărit“, a mai spus Benedek Levente.

În Asociaţie sunt înscrişi în jur de 110 crescători de albine, iar conform lui Bendek anul trecut a fost unul foarte prost pentru producţia de miere, din cauza secetei, producţia medie pe familie fiind de 15 kg, cea mai slabă recoltă din ultimii zece ani. Totodată, în contextul crizei financiare mierea se vinde şi mai puţin. În Covasna producătorii de miere au majoritatea clienţi fideli, iar mierea este preluată şi de câteva SRL-uri din judeţ, cu drept de procesare.

Ana Sidon

Teme articol: albine apicultor stupi curs
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.