ACTUALITATE 26 august 2020

Străzi, curți și case inundate, după ploile de luni seara

de Iulia Drăghici - Taraș | 784 vizualizări

Cea mai afectată a fost zona Baraolt 

Ploile abundente de luni seara au produs din nou efecte în județul Covasna. Cele mai afectate au fost localitățile din zona Baraolt, dar și cele din zona Târgu Secuiesc, potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna. Probleme nu au fost din cauza râurilor, ci din cauza scurgerilor de pe versanți, produse de cantitățile mari de precipitații, dar și pentru că șanțurile au fost necurățate ori apele au adus deșeuri care au produs blocaje.  

Principalele puncte unde au căzut cantități mari de apă luni au fost zona Târgu Secuiesc- Ruseni, unde s-au acumulat până la 64 de litri pe metru pătrat, dar și zona Baraolt, cu 42,9 l/mp sau Aita Mare, cu 40 de l/mp.

În Aita Mare au fost afectate trei case, dar și 100 de gospodării cu anexe și 30 de pivnițe. Până la ora redactării materialului, nu au putut fi centralizare datele privitoare la celelalte localități, deși, în mare, se știa faptul că la Căpeni a fost afectată cel puțin o casă unde a intrat apa și la fel și la Biborțeni. În rest, beciuri și anexe gospodărești și curți. 

Râurile nu au avut creșteri semnificative, deci nu am avut probleme din cauza lor. O singură excepție este pârâul Căpeni în localitate, pentru că nu prea are albie și nici nu se poate face mare lucru, până când cetățenii nu sunt de acord să cedeze o parte din teren. E o chestie mai veche pe care noi o discutăm cu ei acolo, dar nu au fost de acord nicicum. Altfel, nu putem să mărim albia ca să poată să tranziteze și ieși un pic, dar acolo oamenii erau pregătiți, știau că dacă plouă un pic mai mult iese. 

Scurgerile de pe versanți au creat cele mai mari probleme și faptul că nu au fost curățate șanțurile marginale pentru scurgeri din localități. Acestea au cauzat principalele probleme în Căpeni, Aita, Belin, Baraolt și în Biborțeni. La Târgu Secuiesc au fost niște curți inundate, probabil canalizarea nu a mai putut să ducă”,  a declarat pentru Observatorul de Covasna, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaș. 

Luni seara, între orele 17:35 și 18:30, a fost avertizare cod roșu de averse ce vor cumula 40-50 l/mp, vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină, care a vizat localitățile Baraolt, Brăduț, Bățani, Belin, Vârghiș, Aita Mare. 

Între timp, și marți, între orele 13:00 și 23:00, județul Covasna a fost cuprins într-un cod portocaliu de vreme severă, cu instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate, intensificări puternice ale vântului. 

În noaptea asta ne mai așteptăm la ceva, dar nu cu intensitatea cu care a fost ieri. Noi avem creșteri pe râuri, de ordinul a câțiva centimetri. Unde apa a reușit să staționeze, a și înghițit-o pământul, pentru că era deficit de apă. Doar că aceste scurgeri s-au format din cauza faptului că a căzut cantitate mare în perioadă scurtă de timp”, a mai spus directorul SGA Covasna. 

Sursă foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.