ACTUALITATE 3 februarie 2010

Strada Ciucului, terminată după 2 ani

de Covasna Media | 788 vizualizări
Lucrările de modernizare începute în 2008 mai vizează în jur de 20 de metri de trotuar de-o parte şi de alta a străzii, precum şi unele retuşuri 03feb2010-ciuculuiModernizarea străzii Ciucului ar putea ajunge la final în această primăvară, după ce lucrările au fost întrerupte ca urmare a acumulării unor datorii către constructor, dar şi din cauza venirii zăpezii, care ar fi împiedicat executarea unor lucrări de calitate. Managerul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, a declarat că lucrările de modernizare mai vizează, practic, în jur de 20 de metri

Lucrările de modernizare începute în 2008 mai vizează în jur de 20 de metri de trotuar de-o parte şi de alta a străzii, precum şi unele retuşuri

03feb2010-ciuculuiModernizarea străzii Ciucului ar putea ajunge la final în această primăvară, după ce lucrările au fost întrerupte ca urmare a acumulării unor datorii către constructor, dar şi din cauza venirii zăpezii, care ar fi împiedicat executarea unor lucrări de calitate.

Managerul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, a declarat că lucrările de modernizare mai vizează, practic, în jur de 20 de metri de trotuar de-o parte şi de alta a străzii propriu-zise, precum şi unele retuşuri de-a lungul întregii porţiuni.

„Pe o vreme favorabilă, lucrările care mai trebuiesc făcute pe strada Ciucului se pot finaliza în două-trei săptămâni. Suma necesară nu este atât de mare, nici nu am calculat exact, dar sunt convins că pentru o porţiune atât de mică se vor găsi banii necesari”, a explicat Czimbalmos Csaba.

2,8 milioane de lei investite deja

Potrivit acestuia, în strada Ciucului s-au investit, de la începerea lucrărilor, 2,8 milioane de lei. Banii au fost împărţiţi pe două componente - 2 milioane de lei pentru modernizarea propriu-zisă a străzii, care a cuprins fundaţia, turnarea şi placarea trotuarelor, şi 800.000 de lei pentru utilităţi - canalizare pluvială, menajeră şi apă.

„Credem că s-a lucrat bine pe această stradă, iar lucrările s-ar fi putut finaliza dacă n-am fi avut probleme cu banii - de exemplu, spre finele lui 2009, se lucrase până la acumularea unor datorii, moment în care constructorul a întrerupt munca. Apoi, au venit banii şi am achitat datoriile, dar a venit şi iarna care a pus capăt posibilităţii de muncă”, a mai explicat managerul public.

Trotuare pentru dame pe o stradă istorică

Iniţiate în primăvara anului 2008, lucrările de reabilitare de pe strada Ciucului ar fi trebuit să fie finalizate în 12 luni, la acea vreme prevăzându-se un cost al acestora de 1,6 milioane de lei. Strada Ciucului se numără printre cele mai vechi străzi din Sfântu-Gheorghe, nefiind racordată la sistemul centralizat de apă şi canalizare deoarece casele au fost cuprinse, înainte de 1989, în programul de sistematizare, urmând a fi demolate.

După începerea lucrărilor, acestea au fost întrerupte o perioadă, fiind totodată reziliat contractul cu vechiul executant şi încheiat unul nou, cu firme locale.

Lucrările de modernizare au determinat Primăria să aducă un plus de confort pe această stradă. Astfel, municipalitatea a ales să nu mai puncă pişcoturi pe trotuar, deoarece acestea dau mari bătăi de cap reprezentantelor sexului frumos, atunci când acestea poartă tocuri; în schimb, a fost aleasă o piatră deosebită, plată şi fără diferenţe de nivel.

„În pachetul de argumente care au stat la baza deciziei de alegere a materialului cu care s-a lucrat la trotuar a fost inclus şi aspectul referitor la femeile din oraş care umblă pe tocuri, astfel încât acestea să aibă un confort sporit şi nu disconfortul creat de trotuarele pe care s-au pus pişcoturi şi despre care am înţeles că este o problemă pentru tocuri”, a explicat primarul Antal Arpad decizia de a renunţa la pişcoturi.

Planuri şi pentru Romulus Cioflec

Lucrările de reabilitare a străzii Romulus Cioflec din cartierul Ciucului - una dintre cele mai dezastruoase străzi din Sfântu-Gheorghe, unde gropile arată precum adevărate cratere, ar fi trebuit să înceapă în toamna anului trecut. La acea vreme, primarul Antal Arpad spunea că licitaţia pentru reabilitarea străzii a avut loc, iar contractul a fost semnat. Cu toate acestea, strada este la fel de neîngrijită precum şi înainte. Întrebat în acest sens, managerul public al municipiului s-a limitat la a spune că acolo „s-a introdus o conductă”, apreciind că lucrările se vor relua în primăvara acestui an.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pita-gora, 3 februarie 2010
A fost si va ramane o strada prapadita cu toate milioanele bagate in ea. Dar,vorba ceea,interesulpoarta fesul Cat despre grija fata de femei,domnul primar si domnul city manager ar trebui sa vada citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.