ACTUALITATE 21 iunie 2016

Sterilizarea şi adopţia, soluţii pentru stoparea abandonului la câini

de Iulia Drăghici - Taraș | 1204 vizualizări

Sterilizarea câinilor şi adopţia lor din adăposturi, care în momentul de faţă sunt prea puţine şi mult prea aglomerate, sunt soluţiile pe care fondatoarele Asociaţiei câinilor fără stăpâni AMY le propun pentru a stopa fenomenul abandonului de câini şi pentru a oferi celor mai buni prieteni ai oamenilor, şi implicit oamenilor, un trai mai bun. Potrivit organizaţiei AMY, problema câinilor comunitari şi soluţia care stopează fenomenul pornesc din acelaşi loc: de la noi, oamenii.

Asociația câinilor fără stăpân AMY s-a născut în urmă cu câteva luni la Sfântu Gheorghe dintr-un motiv clar: dragostea pentru prietenii necuvântători. Cele patru fondatoare – Pora Kinga Emese, Gabry Marosvolgyi Melinda, Barabas Imola şi Simon Agnes Julia – îşi dedică timp preţios din viaţă din dorinţa de a face viaţa animalelor abandonate puţin mai bună.

„Am format asociaţia AMY pentru a salva câinii. Chiar dacă Primăria şi Consiliul Local au datoria să facă ceva în privinţa acestora, este de înţeles că problema ajunge să fie prea mare şi pentru autorităţi, iar costurile, suportate tot din banii cetăţenilor, sunt prea mari. Noi încercăm să ajutăm câinii cu boli şi să le oferim tratamentul de care au nevoie, să facem campanii de informare şi tot ceea ce ne stă în putinţă”, ne-a spus Pora Kinga.

Adăpostul de câini de la Câmpu Frumos este deja aglomerat

„Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân” de la Câmpu Frumos, coordonat de Tega, a fost înfiinţat în 2009.

„În momentul de faţă sunt 213 câini la Adăpostul de la Câmpu Frumos şi nu mai este loc pentru alţii. Sunt înghesuiţi şi este foarte rău. Ne dorim să facem ceva. Am iniţiat şi o campanie pe Facebook şi i-am rugat pe oameni să se gândească la faptul că unde au un câine, acolo mai poate să încapă încă unul. Altfel, la un moment dat, o să înceapă eutanasierea ca în alte judeţe. Efectiv nu mai este loc. Şi nici nu putem să aşteptăm de la germani, englezi sau olandezi să vină să ne salveze câinii”, a spus Kinga Pora, care a mai precizat: „Cea mai mare problemă este aceea că la adăpost ajung câini care deja au stăpân. Fie pentru că s-au săturat de ei, fie aduc puii, fie îi aruncă pe stradă. Până nu vezi, nici nu îţi vine să crezi ce este capabil un om să facă unui animal. Noi încercăm prin toate felurile să ajungem la oameni şi să le spunem că trebuie să facă ceva pentru a stopa problema asta a câinilor abandonaţi”, a spus Pora Kinga.

Printre problemele enumerate de reprezentanţii AMY se regăseşte şi abandonarea puilor de câine care au mai puţin de 8 săptămâni. Potrivit Melindei Gabry, acest fapt este chiar interzis prin lege. „Am avut cazuri de câini predaţi la adăpost la doar două zile. Cine stă să le dea lapte din două în două ore? E clar că micuţii nu au nici cea mai mică şansă de supravieţuire”, a spus aceasta.

Câinii de la Câmpu Frumos, adoptaţi de olandezi

Asociaţiile străine fac deja primul pas în rezolvarea problemei care nouă şi autorităţilor din România ne dă atâtea bătăi de cap. Prin intermediul Asociaţiei câinilor fără stăpân, o organizaţie din Olanda, „Amor para peros”, preia câini din adăpostul de la Câmpu Frumos şi îi oferă spre adopţie în ţara lalelelor. Mai mult, olandezii sprijină adăpostul cu bani şi mâncare pentru animale.

„Colaborăm cu o asociaţie din Olanda, care cam din două în două săptămâni adoptă câini de la adăpostul coordonat de Tega la Câmpu Frumos. Asociaţia are un adăpost în Olanda şi de fiecare dată când vin în ţară adoptă câte patru sau cinci căţei, iar în final aceştia ajung la familii olandeze. Acesta este un lucru bun. Preşedintele asociaţiei olandeze ne ajută foarte mult. Nu doar cu bani, ci şi cu mâncare pentru câinii din adăpost. Acolo sunt oameni care donează bani, mâncare, lese şi altele. Fără ajutorul lor nici nu ştim ce am face”, a precizat Pora Kinga.

„Mă întreba cineva dacă olandezii nu au câini. De ce vin la noi în ţară să adopte? Nu, nu au. Acolo este lege, care se respectă, şi câinii sunt sterilizaţi”, a spus Gabry Melinda.

Pora Kinga a adăugat: „Chiar zilele trecute vorbeam cu preşedinta asociaţiei din Olanda şi îmi spune că s-a interesat şi în toată ţara sunt doar 180.000 de câini. Ei nu au câini vagabonzi”.

De ce este sterilizarea o soluţie

„Creșterea populației canine poate fi controlată prin sterilizare”, arată un material informativ produs de AMY. Reprezentantele organizaţiei spun că cei circa 250 de lei, costul unei proceduri de sterilizare pentru un câine de talie medie, sunt nişte bani foarte bine investiţi de fiecare proprietar de câine. „Sterilizarea va ajuta la stoparea înmulţirii necontrolate a populaţiei canine. Astfel, câinii nu vor mai ajunge pe stradă, nu vor mai reprezenta un pericol, nu vor mai fi duşi la adăpost şi nu vor mai muri suflete nevinovate. O singură dată trebuie să dai 250 de lei şi după aceea eviţi o mulţime de probleme”, a precizat Kinga, care a mai completat că AMY încearcă prin toate modalităţile posibile să evite procesul de eutanasiere, care va începe dacă abandonul nu va înceta.

Potrivit materialului informativ, „un câine adult și descendenții acestuia reproduc, în decursul a șase ani, 67.000 de urmași, care la rândul lor se vor reproduce și mai mult. (...) Adopţia unui câine înseamnă pentru proaspătul proprietar asumarea responsabilităţii în ceea ce privește controlul populației canine”.

În plus, Asociaţia câinilor fără stăpân oferă proprietarilor care sunt dispuşi să îşi sterilizeze animalul de companie transport pentru câine la veterinar. „Dacă acesta este un impediment, noi suntem dispuşi să preluăm câinele, să îl ducem la veterinar şi să îl aducem înapoi. Ştim că pentru unii oameni aceasta este o problemă”, a mai spus Pora Kinga.

Adopţia câinilor de la Câmpu Frumos

Fie că pleacă în străinătate, fie la noi în judeţ sau în ţară, adopţia este un proces care ne poate ajuta să diminuăm problema câinilor fără stăpân. Dacă adopţia în străinătate implică timp şi costuri mari, pentru documente, vaccinări, control, transport şi aşa mai departe, adopţia în ţară este ceva mai simplă. Regulile adăpostului de la Tega spun că oricine doreşte să adopte poate să meargă cu buletinul, de luni până vineri între orele 10 şi 18 sau sâmbătă – duminică între orele 10 şi 14, să îşi aleagă câinele. Timpul de aşteptare este de câteva zile, interval în care câinele este vaccinat, cipat şi sterilizat. „Persoana care doreşte să adopte nu trebuie să plătească absolut nimic. E nevoie de buletin şi de un număr de telefon. În timp ce se pregătesc actele, se face şi procedura de sterilizare a câinelui. E imposibil ca cineva care iubeşte animalele şi care vrea să adopte, să nu găsească un căţel. Sunt peste 200 de câini de toate vârstele la adăpostul de la Câmpu Frumos”, a spus Pora Kinga.

Duminică, 19 iunie, AMY a organizat în Parcul Central din Sfântu Gheorghe o primă acţiune care a avut rol de conştientizare a pericolului care ne paşte dacă nu acţionăm, fie prin sterilizarea animalelor, fie prin adopţie, pentru a stopa fenomenul abandonului de câini. Asociaţia, care se află la început de drum, dar care are energie, voinţă de fier şi iubire nelimitată pentru necuvântătoare, a precizat că va continua activităţile de informare şi conştientizare şi va fi alături de toţi cei care vor să vină în sprijinul animalelor.

Teme articol: caini adoptie sterilizare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.